Prevence a zdravý životní styl
Domácí jídlo jako prevence diabetu
Lidé, kteří většinou jedí pokrmy připravené doma, mohou mít mírně nižší riziko vzniku diabetu 2. typu. K uvedenému pozitivnímu působení přispívá pravděpodobně zejména to, že takový způsob stravování může být spojen s nižším nárůstem tělesné hmotnosti v průběhu času. Zmíněná zjištění vyplývají ze studie prezentované na vědeckém zasedání Americké kardiologické společnosti 2015.
Lidé stále častěji jedí mimo domov
Trend stravování mimo domov se ve Spojených státech za posledních 50 let výrazně zvýšil. Ve stejné době došlo i k nárůstu výskytu diabetu 2. typu. Výzkumníci analyzovali data téměř 58 000 žen a více než 41 000 mužů, kteří byli sledováni až po dobu 36 let (1986-2012). Žádný z účastníků neměl na začátku studie diagnostikován diabetes, kardiovaskulární onemocnění nebo rakovinu.
Domácí obědy a večeře snižují riziko diabetu
Jedinci, kteří každý den zkonzumovali přibližně dvě hlavní jídla připravená doma nebo asi 11 až 14 takových jídel týdně, měli o 13 % nižší riziko vzniku diabetu 2. typu ve srovnání s osobami, které zkonzumovaly méně než šest doma připravených hlavních jídel za týden. Konzumace doma připravených jídel je spojena s menším přírůstkem tělesné hmotnosti u jedinců ve středním věku a starších, což v důsledku znamená snížené riziko kardiovaskulárních chorob a diabetu typu 2.
Stravování mimo domov je spojeno s nadváhou a obezitou
Studie naznačuje, že stravování mimo domov, a to zejména v řetězcích rychlého občerstvení, je spojeno s nižší kvalitou stravy a nárůstem tělesné hmotnosti u dětí a mladých dospělých. I přesto, že se jedná o americkou populaci, podobný trend ve stravování lze zaznamenat i v České republice. Proto je vhodné podobným výsledkům věnovat pozornost i u nás.
Zdroj: http://newsroom.heart.org/news/eating-more-homemade-meals-may-reduce-ri…