Prevence a zdravý životní styl
Může rostlinná strava snížit riziko onemocnění ledvin?
Výsledky nedávno provedené rozsáhlé studie naznačují, že dodržování zdravé stravy založené zejména na rostlinných potravinách či vegetariánství je spojeno s nižším rizikem chronického onemocnění ledvin.
Zdravá rostlinná strava snižuje riziko onemocnění ledvin
Vědci z amerického Baltimoru analyzovali údaje téměř 15 tisíc dospělých jedinců středního věku, kteří se zúčastnili studie zkoumající riziko vzniku aterosklerózy. Výzkumníci charakterizovali 4 typy diety lišící se podle toho, jak moc byly založeny na zdravé rostlinné stravě. A zkoumali vztah mezi jednotlivými typy stravování a výskytem chronického onemocnění ledvin. Zjistili, že během průměrné doby sledování 24 let došlo k více než 4 tisícům případů chronického onemocnění ledvin.
Z výsledků analýzy vyplynulo, že důslednější dodržování zdravé stravy založené na rostlinných potravinách a vegetariánské diety bylo spojeno s nižším rizikem chronického onemocnění ledvin. Naopak méně zdravá strava založená na rostlinných potravinách byla spojena se zvýšeným rizikem onemocnění ledvin.
Až 4 % případů onemocnění ledvin šlo zabránit dietou
Přibližně 4 % případů chronického onemocnění ledvin bylo podle autorů výzkumu možné přičíst laxnějšímu přístupu k dodržování zdravé diety založené na rostlinné stravě. Tomuto malému, ale statisticky významnému, podílu případů bylo pravděpodobně možné zabránit dodržováním zdravé diety založené zejména na rostlinné stravě.
Zdroj:
https://www.renalandurologynews.com/home/news/nephrology/chronic-kidney…;
https://cjasn.asnjournals.org/content/14/5/682