Prevence a zdravý životní styl
Pozor na nadměrnou konzumaci červeného masa
Vysoká spotřeba červeného masa je v posledních letech dávána do souvislosti se zvýšeným rizikem některých onemocnění, zejména rakoviny tlustého střeva nebo onemocnění srdce a cév. Nová studie také naznačuje, že nadměrná konzumace červeného masa a masných výrobků je spojena i s vyšší pravděpodobností chronického onemocnění ledvin.
Každá porce navíc zvyšuje rizika
Íránské studie se zúčastnilo téměř 5 tisíc osob. Účastníci studie měli na začátku studie průměrný věk 40 let a normální funkci ledvin (47 % tvořily ženy). Výsledky výzkumu ukázaly, že ve srovnání s jedinci s nejnižší celkovou spotřebou červeného masa (červené maso včetně masných výrobků z červeného masa) měly osoby s nejvyšší celkovou spotřebou červeného masa o 73 % zvýšenou pravděpodobnost výskytu chronického onemocnění ledvin.
Při podobném srovnání, které se týkalo pouze samotných masných výrobků (z červeného masa) byla pravděpodobnost onemocnění ledvin vyšší dokonce o 99 %. Každá další porce zvyšující celkovou spotřebu červeného masa a masných výrobků byla spojena s významným 15% zvýšením rizika chronického onemocnění ledvin (porce samotných masných výrobků navíc pak s 28% zvýšením rizika). Další analýzou bylo zjištěno, že nahrazení jedné porce červeného masa a masných výrobků za jednu porcí nízkotučného mléka, ořechů, celozrnných výrobků nebo luštěnin bylo spojeno se snížením rizika chronického onemocnění ledvin.
Hlídejte množství červeného masa v jídelníčku
Červené maso zůstává důležitou součástí výživy, protože je významným zdrojem bílkovin, železa nebo vitaminu B12. Je však třeba vždy zvážit konzumované množství, a to zejména u masných výrobků. Ukazuje se také, že přínosné může být částečné nahrazení červeného masa jinými zdroji bílkovin.
Zdroj:
https://www.renalandurologynews.com/home/news/nephrology/chronic-kidney…;
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31422013