Prevence a zdravý životní styl
Středomořská strava pro zdravé ledviny
Na rozdíl od mnoha dnes populárních diet nebyla středomořská strava vynalezena, ale spíše objevena. V podstatě nejde jen o stravování, ale o celkový životní styl pocházející z oblasti Středomoří. Lidé, kteří ho přirozeně dodržují, mají nižší hladiny cholesterolu a nižší míry srdečních onemocnění, mrtvice, deprese, obezity či diabetu.
Středomořská strava a onemocnění ledvin
Středomořská strava zahrnuje konzumaci čerstvých potravin, jako je ovoce, zelenina, bylinky, ryby, olivový olej, chleba, ořechy a těstoviny. Tato strava je spíše chudá na červeného maso, drůbež, máslo, bílou mouku a především vysoce zpracované potraviny. Má vysoký obsah vlákniny, zdravých tuků a antioxidantů.
Středomořská strava může být skvělou volbou i pro lidi s chronickým onemocněním ledvin či dialyzované pacienty. Může pomoci snížit příjem fosforu omezením zpracovaných potravin, které obsahují fosforečná aditiva. Toto opatření navíc dá prostor pro zařazení menších porcí přirozených potravin, které sice mají zvýšený obsah fosforu, ale poskytují důležité živiny a je proto škoda z jídelníčku zcela vyloučit (např. fazole, ořechy nebo mléčné výrobky). Další výhodou středomořské stravy je snížení příjmu sodíku. Důvodem je především záměna vysoce zpracovaných potravin, které mají často vysoký obsah sodíku, za čerstvé potraviny s přirozeně nízkým obsahem sodíku.
Co ze středomořské diety zařadit do ledviny šetřící diety?
- Ryby – zařaďte do jídelníčku 2 porce týdně
- Ořechy a semínka – denně bude stačit malá hrst (samozřejmě nesolené a nepražené), dobrou volbou jsou např. mandle nebo vlašské ořechy
- Extra panenský olivový olej – používejte minimálně 1–2 lžíce denně, hodí se zejména pro studenou kuchyni
- Ovoce a zelenina – zařaďte alespoň 5 (1/2 hrnku) porcí ovoce a zeleniny s nižším obsahem draslíku, jako jsou jablka, bobulové ovoce, švestky, papriky, mrkev nebo zelené fazolky. Pokud nepotřebujete omezit draslík, můžete sníst i více.
- Celozrnné obiloviny – vhodné pro ledviny šetřící dietu jsou např. ječné kroupy, pohanka, bulgur nebo celozrnná pšenice.
Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/the-mediterranean-lifestyle-an…