Prevence a zdravý životní styl
Zdravá strava může zabránit onemocnění ledvin
Dle nedávných studií můžeme zdravým životním stylem a správným stravováním snížit riziko chronického onemocnění ledvin a albuminurie. Zdravými stravovacími návyky podpoříme zdravou funkci ledvin a lze tak předejít jejich onemocnění.
Hodnocené zdravé dietní přístupy zahrnují zejména stravu bohatou na zeleninu, ovoce, luštěniny, ořechy, celozrnné obiloviny, ryby, méně tučné mléčné výrobky a vyznačují se také nízkým zastoupením červeného a zpracovaného masa, sodíku a slazených nápojů.
Australští vědci analyzovali 18 studií, které zahrnovaly více než 630 tisíc zdravých dospělých. Sledování probíhalo průměrně 10 let. Výzkumníci zjistili, že zdravá strava byla spojena s nižším výskytem chronického onemocnění ledviny až o 30 % a s nižším výskytem albuminurie (přítomnost bílkoviny albuminu v moči poukazující na onemocnění ledvin) o 23 %. Ze závěru těchto studií vyplívá, že zdravá strava chrání před chronickými nemocemi, a to nejen ledvin.
Výsledky studie podle autorů výzkumu naznačují, že zdravá strava pomáhá snížit riziko vzniku chronického onemocnění ledvin a albuminurie. Navíc podle vědců také významně přispívají k již existujícím důkazům o tom, že dodržování zdravých stravovacích návyků je přínosné v boji proti chronickým onemocněním, včetně těch, které jsou považovány za rizikové faktory pro vývoj onemocnění ledvin, jako je diabetes 2. typu, hypertenze, kardiovaskulární onemocnění a nadměrná tělesná hmotnost.
Zdroj:
https://www.renalandurologynews.com/home/news/nephrology/chronic-kidney…;
https://cjasn.asnjournals.org/content/14/10/1441
https://cjasn.asnjournals.org/content/14/10/1419