Prevence a zdravý životní styl
Tipy pro ledviny šetřící dietu
Se snižující se funkcí ledvin se organismus stále hůře zbavuje odpadních látek a přebytečných minerálů a nemocné ledviny navíc k jejich odstranění vynakládají stále větší úsilí. Hlavním principem ledvinné diety je proto omezení bílkovin, fosforu, draslíku a sodíku.
Rady a tipy pro dodržování vaší diety
- Pijte s rozumem – můžete pít vodu z vodovodu nebo neperlivou balenou vodu, minerálku či ochucenou perlivou vodu. Nezapomeňte však, že koupená balená voda může být obohacena o sodík, draslík nebo fosfáty. Vhodnou alternativou může být i doma připravený čaj nebo ovocný nápoj.
- Dejte přednost čerstvému masu - připravujte pokrmy raději z čerstvého drůbežího a vepřového masa. Masné výrobky (konzervy, salámy) obsahují větší množství sodíku, draslíku a fosfátů.
- Zkuste vegetariánskou stravu – zařaďte do jídelníčku také bezmasá zeleninová jídla. Ta navíc obsahují méně nasycených tuků a prospívají tak vašemu srdci.
- Doplňujte antioxydanty – pomáhají tělu bojovat s chronickým zánětem spojeným s onemocněním ledvin, srdečně-cévními chorobami nebo rakovinou. Jezte ovoce a zeleninu bohatou na antioxidanty – jablka, třešně, červené hrozny, zelí, květák, česnek, cibule, červené papriky, brokolice atd.
- Jezte správné bílkoviny - vyberte si jako zdroj bílkovin vaječné bílky a ryby s vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Alespoň polovinu z celkového příjmu proteinů pokryjte z těchto vysoce kvalitních zdrojů, abyste získali všechny esenciální aminokyseliny. Vaječné bílky mají velmi nízký obsah fosforu, ryby jako je losos, pstruh a tuňák pomáhají svým obsahem omega-3 ryby mastných kyselin tlumit zánět spojený s onemocněním ledvin a srdce.
- Omezte tuky - vyměňte nezdravé živočišné tuky za olivový olej a margaríny bez obsahu nebezpečných trans-nenasycených mastných kyselin.
Zdroj: http://www.davita.com/kidney-disease/diet-and-nutrition/diet-basics/foo…
Inspirace při ledvinové dietě
Získat správný poměr bílkovin již nemusí být problém. Nahlédněte do naší sekce s recepty a objevte hned několik receptů vhodných pro pacienty s onemocněním ledvin. Naše recepty pro vás kontrolují nutriční specialistky společnosti B. Braun a pod každým návodem je rozepsán poměr nutričních hodnot.
Vyzkoušejte například snadnou přípravu grilovaného pstruha plněného plátky citrónu. Recept naleznete v naší kategorii recepty.