Příliš mnoho soli a vysoký krevní tlak
Dlouhodobá konzumace stravy s vysokým obsahem soli způsobuje podle odborníků poškození krevních cév, což zvyšuje pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku.
Sůl versus vysoký krevní tlak
Vědci primárně neposuzovali vztah mezi příjmem soli a vysokým krevním tlakem. Přesto výsledky studie přinesly další důkazy o známém faktu, že strava bohatá na obsah soli je úzce spojena s vysokým krevním tlakem. A podporují také tvrzení odborníků, kteří doporučují sníženou spotřebu soli pro minimalizaci rizika vzniku vysokého krevního tlaku.
Sodík, kyselina močová a albumin
Nizozemští vědci sledovali příjem sodíku u přibližně 5,5 tisíců mužů a žen. Příjem sodíku byl zjišťován odebráním 24hodinových vzorků moče. V rámci výzkumu byl analyzován vztah mezi spotřebou sodíku a hladinou kyseliny močové a albuminu v moči, což jsou hodnoty určující míru poškození cév.
Příliš mnoho soli škodí cévám
Během průměrné doby sledování 6,4 let bylo diagnostikováno 878 nových případů hypertenze. Vyšší příjem sodíku byl spojen s rostoucí hladinou kyseliny močové a albuminu v průběhu času. Čím vyšší byly hladiny těchto látek v moči, tím větší bylo riziko vzniku vysokého krevního tlaku, pokud byl příjem soli ve stravě vysoký.
Ti, jejichž příjem sodíku byl nejvyšší (6,2 g/den), měli ve srovnání s těmi, jejichž příjem byl naopak nejnižší (2,2 g/den), o 21 % větší pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku. Avšak respondenti, kteří měli vysoké hladiny kyseliny močové a jedli nejvíce soli, měli pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku větší o 32 %. Vysoká hladina albuminu v moči a nejvyšší příjem soli pak zvyšoval pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku dokonce o 86 %.
Zdroj: "sciencedaily.com":http://www.sciencedaily.com/releases/2012/06/120618161714.htm