S chutí na čerstvé bylinky
Dietologové doporučují pacientům s chronickým onemocněním ledvin nebo na dialýze, aby na ochucení pokrmů používali spíše čerstvé bylinky. Dodají jídlu lákavou chuť a barvu, pomáhají snížit příjem soli, tuku a cukru a často také disponují vysokým obsahem antioxidantů. Čerstvé bylinky buď můžete koupit, nebo ještě lépe sami vypěstovat, ať už přímo na záhonu, či v květináči za oknem.
Jak na to?
- Nahraďte sušené čerstvými − obecné pravidlo při vaření s čerstvými bylinkami říká, že je dobré použít třikrát tolik čerstvých bylin než těch sušených (1 polévková lžíce čerstvých = 1 čajová lžička sušených).
- Správně načasujete − kupte si čerstvé bylinky teprve těsně před tím, než je budete chtít použít. Bylinky z vlastní zahrady natrhejte ráno po odpaření rosy, ale před tím, než začne slunce příliš hřát. Tak si zajistíte nejlepší chuť a skladovací kvalitu.
- Pěstujte v květináčích − pokud zasadíte bylinky do květináčů, můžete je přenést před prvním mrazem dovnitř a vychutnávat si čerstvé bylinky i v chladnějších měsících.
- Uchovejte na později − čerstvě natrhané bylinky je možné uchovávat v otevřeném nebo perforovaném plastovém sáčku v chladničce, kde zůstanou čerstvé po dobu několika dní. Pokud jsou rostlinky ještě vlhké, osušte je před vložením do lednice pomocí papírové utěrky. Bylinky i se stonky je možné také umístit do vysoké sklenice naplněné několika centimetry vody. Položte přes ne volně plastový sáček, aby byla možná cirkulace vzduchu, a umístěte je do chladničky. Nezapomeňte denně měnit vodu.
- Lze i zamrazit − bylinky nejprve umyjte a osušte a poté zmrazte v plastovém sáčku. Můžete je také nakrájet a rozdělit s trochou vody do formiček na led. Bylinky vydrží v mrazáku čerstvé až po dobu 6 měsíců.
- Dobře opláchněte − čerstvé bylinky vždy umyjte pod tekoucí vodou těsně předtím, než je budete používat. Přebytečnou vodu poté odstraňte protřepáním a osušte papírovým ručníkem.
- Bylinky až naposled − na rozdíl od sušených bylin, které se musí chvíli vařit, aby uvolnily své aroma, čerstvé bylinky dodávají chuť, i když se přidají až těsně před podáním. Jemnější byliny, jako je bazalka, pažitka, koriandr, kopr, petržel, majoránka nebo máta mohou být přidávány k pokrmu až minutu nebo dvě před konzumací nebo je možné s nimi posypat jídlo těsně před naservírováním. Silnější byliny, jako je kopr, oregano, rozmarýn, estragon nebo tymián přidejte během posledních 20 minut vaření.
Zdroj:
http://www.myspiceitup.ca