Sůl u onemocnění ledvin

Poradna

Dobrý den, jakou používat sůl při onemocnění ledvin prosím?

MUDr. Roman Kantor 3. 06. 2024

Děkuj za výborný dotaz.  Je zcela jedno, jakou používáte sůl. Sůl je označení pro NaCl, tedy chlorid sodný a je zcela lhostejné, zda je růžová, bílá, mořská, kamenná. V obchodech lze najít řadu výrobků s roztodivnými přívlastky jako keltská, bio, tibetská, které se mohou extrémně lišit cenou, ale složení a vliv na zdraví je zcela identický. 

Důležité je množství a to závisí na typu onemocnění ledvin. Existují nemoci, kdy doporučujeme dosolovat každé jídlo, jsou nemoci, kde množství soli není nutné sledovat a pak celá řada onemocnění, kde sůl doporučujeme omezovat nebo zcela vysadit. V nefrologické ambulanci při vyšetření moči jsme schopni pacientovi spočítat, kolik soli spotřeboval za 24 hodin. Takže se budete muset zeptat svého lékaře, jakým onemocněním ledvin trpíte a podle toho vyžádat radu, zda se vás nějaká doporučení vůbec týkají. 

Pozor na některé soli, ve který je část chloridu sodného nahrazena chloridem draselným. Taková sůl v některých případech může být zdraví velmi prospěšná, ale některé nemocné naopak může ohrozit na životě.