Čerstvé potraviny
Čerstvé potraviny a pokrmy připravené z čerstvých surovin by měly být hlavní součástí jídelníčku pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Znamenají totiž pro ně nejen nižší příjem fosforu a draslíku, které jsou ve vyšší míře obsaženy právě v průmyslově zpracovaných potravinách, ale také větší kontrolu nad složením zkonzumované stravy. Ačkoliv je příprava pokrmů z čerstvých surovin jistě časově náročnější a vyžaduje určité plánování, z dlouhodobého hlediska představuje tento způsob stravování nepochybně pozitivní přínos pro celkový zdravotní stav.
Jak na to?
- Vytvořte si seznam všech potravin, které běžně konzumujete. Ty, které nepatří do kategorie čerstvých potravin, zkuste nahradit čerstvou variantou.
- Čerstvé ovoce, zeleninu, bylinky a další potraviny nakupujte na farmářských trzích nebo u lokálních prodejců, které nabízejí kvalitní potraviny bez přídavku aditiv.
- Jezte co nejčastěji doma vařené pokrmy a používejte při vaření co nejvíce čerstvých surovin. Čerstvé suroviny obsahují méně přídatných látek, včetně fosforečnanů a chloridu draselného, snadněji také budete kontrolovat příjem sodíku.
- Navařte naráz větší množství a přebytky zmrazte, nebo uchovejte na další dny.
- Naplánujte si jídelníček na týden dopředu.
- Kupujte čerstvé ovoce a zeleninu a zpracujte je co nejdříve. Další možností je koupit zmražené suroviny bez přidané soli nebo cukru. Pokud držíte dietu s nižším příjmem draslíku, vybírejte především druhy ovoce a zeleniny s nízkým obsahem draslíku a omezte konzumaci těch s vyšším obsahem draslíku.
- Vypěstujte si své vlastní čerstvé bylinky, které dodají tu pravou chuť vašim pokrmům. Pokud se vám daří vypěstovat dostatek bylin, můžete si vyrobit vaše vlastní sušené koření.
- Kupujete-li kořenící přípravky, zaměřte se na výběr těch, které neobsahují přidanou sůl, glutamát, konzervanty a zvýrazňovače chuti. Nejlépe pak čisté sušené bylinky jako bazalka, tymián, čisté curry místo čínské směsi atd.
- K přípravě polévek, omáček a dalších pokrmů používejte doma uvařený kuřecí, hovězí, nebo vepřový vývar nežli kupovaný bujón, použijte zeleninu s nižším obsahem draslíku, jako je mrkev, celer, cibule. Domácí vývar také obsahuje velmi málo sodíku.
- Vyrobte si domácí chleba, rohlíky, těsto na pizzu a palačinky. Pečivo navíc můžete uchovávat v mrazáku a použít později.