Výživa a pohyb
Máte rádi houby? Zde je pár faktů!
Houby jsou běžně řazeny mezi zeleninu. Ve skutečnosti je to však samostatná skupina, která v sobě skrývá více, jak 12 000 jedlých druhů. Stejně jako lidé a zvířata, i houby vdechují kyslík a vydechují oxid uhličitý. Pokud jsou vystavovány slunečnímu záření, produkují také vitamin D. Nepotřebují však sluneční světlo, aby si energii vyrobily. V tradiční čínské medicíně se již po tisíce let používají pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky.
Živiny v houbách
Houby jsou tvořeny z více než 90 % vodou, neobsahují cholesterol a mají nízký obsah sacharidů, tuků a sodíku. Obsahují také značné množství vitaminu B, mědi a draslíku (obsah se liší dle druhu houby a dle toho, jestli je houba syrová nebo vařená). Například 1/2 šálku nevařených, nakrájených bílých hub váží 48 gramů a obsahuje 153 mg draslíku. Pokud je 1/2 šálku bílých hub uvařených, váží 78 gramů a obsahují 276 mg draslíku.
Při sbírání či výběru hub se zaměřte na suché, pevné a nepomačkané houby. Vyhněte se naopak slizkým houbám. Měly by se skladovat v ledničce neumyté a neokrájené až do doby, kdy je budete vařit na jakýkoliv způsob. V České republice jsou nejznámějšími druhy liška obecná, hřib smrkový, hřib dubový, křemenáč osikový, bedla vysoká, hlíva ústřičná apod.
Inspirace na recepty
Strava je pro člověka velmi důležitá a pokud držíte ledvinovou dietu, o to více. V naší sekci recepty jsme pro vás připravili desítky jídel, které vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Vybere si i ten nejnáročnější strávník – objevte masové i bezmasé recepty inspirované českou a světovou kuchyní, a to včetně dezertů.