Recepty
Podzimní pohoštění: Vepřová roláda se salátem a jablečný koláč
Co přesně vystihuje podzim? Chladnější počasí, krátké dny a barevné listy. Co by ovšem byl podzim bez podzimních receptů? Pochutnejte si na kousku teplého jablečného koláče nebo fenyklového salátu s jablky. Jako masový pokrm tu pro vás máme výbornou vepřovou roládu s bylinkami. Recepty pro vás vytvořila Eva Mašová, foodblogerka a vášnivá kuchařka. Recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat i s ohledem na potřeby ledvinové diety.
Vepřová roláda s bylinkami
INGREDIENCE (12 PORCÍ):
- 800 g vepřové kýty, 6 g listové petržele, 1 g rozmarýnu, 1 g šalvěje, 2 g tymiánu, špetka (2 g) fenyklu mletého, špetka (2 g) mleté papriky, 40 g másla, 6 g česneku, pepř, sůl
POSTUP:
Z lednice si vyndáme máslo a necháme ho lehce změknout. Ke změklému máslu přidáme najemno nasekané čerstvé bylinky, petržel, rozmarýn, šalvěj, tymián. Lehce osolíme a opepříme, přidáme prolisovaný česnek a důkladně promícháme. Vepřovou kýtu rozkrojíme takzvaně na motýlka, pokud je vyšší, tak ještě uděláme jeden zářez, maso se rozevře jako kniha. Kýtu naklepeme na zhruba 5 mm tenký plát. Pokud chcete mít čistou kuchyň, maso naklepávejte přes folii nebo utěrku.
Maso posypeme mletou paprikou a fenyklem, potřeme polovinou bylinkového másla a roládu zabalíme. Svážeme ji kuchyňským provázkem, aby držela při pečení pohromadě. Roládu potřeme zvenčí zbytkem bylinkového másla, vložíme ji do pekáče, podlijeme 2 dcl vody a přiklopíme poklicí. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C zhruba dvě hodiny. Pokud si nejste jisti dobou pečení a nechcete maso přesušit, použijte kuchyňský teploměr. Teplota ve středu masa by se měla pohybovat v rozmezí od 71 °C (středně propečené) do 77 °C (hodně propečené).
Roládu přesuňte na prkénko a zbavte nití. Výpek přeceďte, přelijte do pánve a na středním plamenu zredukujte, ke konci můžete přidat oříšek másla na zjemnění. Roládu nakrájejte na plátky, přelijte výpekem a můžete podávat.
Nutriční hodnoty rolády (bez přílohy) na jednu porci: energie: 362 kcal, bílkoviny: 38 g, sacharidy: 1 g, tuky: 23 g, vláknina: 1 g, fosfor: 367 mg, draslík: 765 mg
Fenyklový salát s jablky
INGREDIENCE - SALÁT (4 PORCE):
- 60 g fenyklu, 150 g jablka, 30 g červené cibule, 1 lžička citronové šťávy
INGREDIENCE - MAJONÉZA:
- 1 žloutek, 6 g anglické hořčice, 1 lžička citronové šťávy, 60 g slunečnicového oleje, špetka sušeného estragonu, pepř, sůl
POSTUP:
Nejdříve si připravíme domácí majonézu. Do vysoké mixovací nádoby vyklepneme žloutek z čerstvého vejce, přidáme lžičku hořčice, citronovou šťávu a špetku soli. Začneme šlehat pomocí šlehací metly, postupně přikapáváme a zašleháváme slunečnicový olej. Když je majonéza hotová, přidáme špetku pepře a špetku sušeného estragonu.
Fenykl i jablka omyjeme a očistíme. Jablka nakrájíme na nudličky a promícháme s citronovou šťávou, aby nezhnědla. Fenykl i červenou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka. Vše promícháme s majonézou a necháme přikryté v lednici zhruba hodinu odležet, aby se chutě propojily. Před podáváním můžeme salát ozdobit čerstvě mletým pepřem a fenyklovými výhonky.
Tip: Pokud chcete snížit obsah draslíku, fenykl nejdřív nakrájejte, namočte do studené vody a nechte hodinu až dvě odležet. Před přípravou vodu slijte a nechte fenykl okapat.
Nutriční hodnoty na jednu porci: energie: 190 kcal, bílkoviny: 1 g, sacharidy: 8 g, tuky: 17 g, vláknina: 1 g, fosfor: 39 mg, draslík: 136 mg
Holandský jablečný koláč
INGREDIENCE - KORPUS (12 PORCÍ):
- 300 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 200 g másla, 1 střední vejce, 1 vejce na potření koláče, 1 až 2 lžíce ledové vody, špetka soli, kulatá dortová forma o průměru 24 cm
INGREDIENCE - NÁPLŇ:
- 900 g jablek Golden Delicious, 1 lžíce citronové šťávy, 60 g cukru, 6 g mleté skořice, 15 g kukuřičného škrobu, 10 g strouhanky
POSTUP:
V míse smícháme sypké ingredience na těsto, mouku, cukr, sůl a promícháme. Přidáme na kostky nakrájené studené máslo, vejce a rychle vypracujeme těsto, aby máslo nezměklo. Těsto nemusí být zpracované do hladka, aby bylo křehké, mělo by mít v sobě malé kousky másla. Přidáme jednu až dvě lžíce studené vody a rychle zapracujeme. Těsto by mělo být lehce lepkavé. Uděláme menší placku, zabalíme ji do folie a necháme v lednici odpočinout alespoň 30 min.
Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, a celou formu vymažeme máslem. Jablka omyjeme, očistíme, nakrájíme na čtvrtky, čtvrtky na tenké plátky. Nakrájená jablka promícháme s citronovou šťávou. V malé mističce smícháme cukr, skořici a kukuřičný škrob, promícháme ho s jablky a půjdeme připravit těsto do formy.
Z těsta odřízneme třetinu a dáme ji stranou. Zbylé dvě třetiny těsta vyválíme na moukou vysypaném válu do kruhu o průměru zhruba 30 cm. Těsto by mělo být přibližně 5 mm vysoké. Lehce pomoučené těsto natočíme opatrně na váleček, přesuneme ho do formy a rovnoměrně ho do formy přitlačíme až po horní okraj. Přebytek odřízneme a přidáme ke zbytku těsta, které máme stranou.
Dno koláče vysypeme strouhankou, jablka s cukrem a skořicí rozložíme do formy. Zbylé těsto rozválíme, nakrájíme na pruhy a uděláme z nich na koláči mřížku. Koláč z vrchu potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C na horkovzduch, na spodní příčce 60 až 70 minut. Pokud se nám bude vršek připékat rychleji, přikryjeme během pečení koláč shora pečicím papírem.
Koláč po upečení vyndáme z trouby, po pár minutách sejmeme boční část formy, postavíme ho na mřížku a necháme ho vychladnout. Nejlépe chutná ten samý den, když je ještě uprostřed lehce vlažný.
Nutriční hodnoty na jednu porci: energie: 334 kcal, bílkoviny: 4 g, sacharidy: 44 g, tuky: 15 g, vláknina: 4 g, fosfor: 60 mg, draslík: 156 mg
Objevte další recepty při ledvinové dietě
Hledáte inspiraci, co uvařit? Už nemusíte. Připravili jsme pro vás desítky receptů, které jsou přizpůsobeny potřebám ledvinové diety. Vybere si i ten nejnáročnější strávník – objevte masové i bezmasé recepty inspirované českou a světovou kuchyní, a to včetně dezertů. Jsou nejen vhodné do diety, ale také plné živin a navíc si na nich pochutná celá rodina. Recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, aby byly v souladu s potřebami ledvinové diety.
Upozornění
Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.