Dýně nejenom na Halloween
Dýně neboli tykve jsou nejen jedním z hlavních symbolů podzimu a svátku Halloween, ale lze z nich také připravit spoustu chutných a zdravých pokrmů. Hodí se skvěle do krémových polévek, k dušenému masu, ale i do moučníků a marmelád. Jak je to však s dýněmi v jídelníčku pacienta, který dodržuje ledviny šetřící dietu? Tykve jsou zdravou volbou zejména pro ty, kteří se nacházejí v rané fázi chronického onemocnění ledvin a nemusí nutně omezovat příjem draslíku. Pacienti s vážnější poruchou ledvinné funkce, jejichž obsah draslíku ve stravě je již limitován, by měli konzumovat dýni pouze v malých množstvích.
Dýně ano, ale opatrně
- Dýně je skvělým zdrojem beta-karotenu (prekurzor vitamínu A) a draslíku. Obsahuje také dostatek vlákniny a železa.
- Půl šálku čerstvé vařené dýně obsahuje 25 kalorií, 1 g bílkovin, 5 g sacharidů, 0 g tuku, 1 mg sodíku, 37 mg fosforu, 280 mg draslíku a 1,3 g vlákniny.
- Vzhledem k tomu, že obsah draslíku v dýních je vysoký, lidé na hemodialýze a další s vysokou hladinou draslíku nebo doporučeným nízkým příjmem draslíku ve stravě by měli konzumaci dýně omezit.
- Chcete-li snížit obsah draslíku v čerstvé dýni, nakrájejte ji na malé kousky a na 2 hodiny nebo déle ji ponořte do velkého hrnce s teplou vodou. Nebo vařte malé kousky dýně po dobu 10 minut, sceďte je, přidejte čerstvou vodu a pak vařte do měkka. Snížíte tak obsah draslíku o třetinu až polovinu původního množství.
- Pozor! Dýňová semena nejsou vhodná pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin: 2 lžíce semen obsahují 228 mg draslíku a 332 mg fosforu. Pokud jsou pražená se solí, obsah sodíku se může vyšplhat na 5 až 160 mg.