Chronické selhání ledvin
Nebezpečí podvýživy a onemocnění ledvin
Podvýživa neboli malnutrice bývá obecně důsledkem nedostatečného příjmu živin, zvýšené potřeby živin, narušení vstřebávání nebo využití živin v těle či nadměrné ztráty živin. Podvýživa u chronického onemocnění ledvin bývá často způsobena sníženou chutí k jídlu, problémy s trávením nebo potížemi se žvýkáním a polykáním. Může mít závažné důsledky od chudokrevnosti, horší obranyschopnosti těla až po rychlejší rozvoj aterosklerózy či dokonce vyšší riziko úmrtí.
Podvýživa spojená s onemocněním
Obecně se podvýživa spojená s onemocněním může vyskytnout nejen u pacientů s podváhou, ale i s nadváhou nebo obezitou. Onemocnění v těle vyvolává tzv. zánětlivou reakci, která způsobuje zvýšené nároky metabolismu, může ovlivnit chuť k jídlu, způsobuje problémy trávicího traktu nebo vede k potížím se žvýkáním a polykáním. Tyto problémy mohou vést ke snížení příjmu živin, podvýživě a následnému narušení funkce imunitního systému. Výsledkem je zvýšení rizika vzniku dalšího onemocnění a infekce. Pacienti nemají dostatek živin, aby dokázali zvládat současné onemocnění, což vede ke vzniku komplikací.
Chronické onemocnění ledvin a podvýživa
Podvýživa je také častou komplikací u pacientů s chronickým onemocněním ledvin a významně ovlivňuje jejich dlouhodobou prognózu. Navíc pacienti na dialýze mají zvýšené nároky na příjem energie a bílkovin, aby nahradili ztráty vznikající během dialyzační léčby. Pokud pacienti nepřijímají dostatečné množství kalorií a bílkovin, tělo využívá jako zdroj bílkovin vlastní svalovou hmotu.
Výsledkem je ztráta svalové hmoty a úbytek hmotnosti a omezení schopnosti těla bojovat s nemocí. Navíc tento stav může ovlivnit mobilitu a nezávislost pacienta. Ledviny šetřící dieta by proto měla mít dostatečnou energetickou hodnotu a pacient by měl jíst tak, aby pokud možno zachoval správnou hmotnost.
Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/malnutrition-and-kidney-diseas…