Chronické selhání ledvin

Snižuje pití kávy riziko chronického onemocnění ledvin?

Výsledky nedávné přehledové studie vědců z Thajska opět naznačují, že konzumace kávy může být spojena se sníženým rizikem vzniku chronického onemocnění ledvin. 

Analýza 4 studií s celkem asi 25 tisíci účastníky totiž zjistila, že pijáci kávy měli toto riziko o 13 % nižší ve srovnání s jedinci, kteří kávu nepili vůbec. Přesné mechanismy, které mohou vést k ochrannému účinku kávy, však stále nejsou přesně známy a bude tak nutné pokračovat ve výzkumu v této oblasti.

Zdroj: 
https://www.renalandurologynews.com/home/news/nephrology/chronic-kidney…;
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32317238/

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme