Osvěžte si léto citronem
V létě máme sice k dispozici spoustu lokálního sezónního ovoce, přesto není na škodu využít i osvěžení, které nám nabízí celoročně dostupné citrony. Se svým nízkým obsahem draslík jsou skvělým doplnění ledviny šetřící diety. Z jednoho citronu střední velikosti získáte 2 polévkové lžíce citronové šťávy a 1 polévkovou lžíci citronové kůry.
Osvěží i ochutí
===============
• Zahnání žízně – pokud vám nevadí kyselá chuť, na zmírnění žízně při omezeném příjmu tekutin skvěle pomáhá sání šťávy z klínku chlazeného citronu.
• Osvěžující sprej – přidejte malé množství citronové šťávy do studené vody a nalijte do vhodné lahvičky s rozprašovačem, pomáhá efektivně zmírnit sucho v ústech.
• Limonáda pro parné dny – v horkém létě si užijte malou sklenici ledové citronády. Můžete ji také zmrazit ve výrobníku na led, kostky ledu pak lze cucat pro zahání žízně. Nezapomeňte je ale připočítat k vašemu dennímu příjmu tekutin.
• Méně soli více chuti – podpořte chuť pokrmů přidáním nastrouhané citronové kůry nebo vymačkané čerstvé citronové šťávy. Dobře se hodí do zeleninových salátů nebo třeba k rybám, kuřeti, krevetám či chřestu.
• Olej s příchutí citronu – v malé misce smíchejte 1/2 šálku olivového oleje a kůru z jednoho čerstvého citronu. Nechte asi jednu hodinu odležet, aby se kůra dostatečně vyluhovala, pak kůru vyjměte. Lze použít třeba k dochucení těstovin nebo salátů.
• Marináda či dresink – vyšlehejte 1/2 šálku červeného vinného octa, 1/3 šálku olivového oleje, 1 lžičku citronové šťávy, 2 stroužky česneku (drcený), 1 polévkovou lžíce italského koření a 1/8 čajové lžičky bílého pepře. Lze použít jako dresink do salátu nebo jako marinádu pro kuře, vepřové nebo hovězí maso.