Slazené nápoje − nebezpečí pro ledviny
Nová studie poukazuje na potenciální negativní účinky nealkoholických slazených nápojů na zdraví ledvin. Japonští vědci zjistili, že konzumace minimálně dvou slazených nápojů denně je spojena s proteinurií (zvýšeným vylučováním bílkovin v moči), která je známkou poškození funkce ledvin. Respondenti byli rozděleni do třech skupin. První skupina nepila žádné slazené nápoje, druhá skupina pila jeden slazený nápoj denně a konečně třetí skupina pila minimálně dva sladké nealkoholické nápoje denně. V průběhu přibližně 3 let sledování se proteinurie objevila u 10,7 % těch účastníků výzkumu, kteří pili nejméně 2 nealkoholické slazené nápoje denně, u 8,9 % těch, kteří si dávali pouze jeden takový nápoj denně a u 8,4% těch, kteří ochucené nápoje nepili vůbec.
říjen 2013