Recepty

Nadčasové menu pro každou příležitost

Hledáte nápady, co uvařit na nedělní oběd nebo čím pohostit návštěvu? Pak jistě uvítáte tip na nadčasové menu s pečenou vepřovou kýtou, domácími brambory a dipem ze zakysané smetany, na své si přijdou i milovníci tvarohových dezertů. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě. 

Pečená vepřová kýta s jablky a cibulí

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 800 g vepřové kýty v celku
  • 100 g vývaru
  • 2 jablka
  • 1 cibule a 2 stroužky česneku
  • 10 g řepkového oleje a 20 g másla
  • 10 g citronové šťávy
  • snítka tymiánu a rozmarýnu, pepř a sůl

POSTUP:

Očištěné maso potřeme olejem a obalíme v najemno nakrájené cibuli s česnekem a bylinkách. Vložíme do uzavíratelné nádoby a necháme alespoň dvě hodiny odležet. Maso očistíme od bylinek, cibule a česneku a zprudka opečeme na pánvi ze všech stran. Bylinky s cibulí a česnekem nevyhazujeme, ale vložíme do pekáče. Přidáme očištěná jablka nakrájená na čtvrtky a zalijeme vývarem. Do pekáče přidáme zlehka osolené a opepřené zatažené maso.

Vepřovou kýtu pečeme 40–50 minut na 175 °C pod pokličkou (délka pečení závisí na velikosti masa). Před koncem pečení odklopíme poklici, na maso dáme rozpustit máslo, teplotu zvýšíme na 190 °C a dopečeme, aby maso získalo pěknou barvu. Před nakrájením maso necháme několik minut odpočinout na prkénku, aby při krájení nevytekla všechna šťáva. Podáváme společně s výpekem.

Nutriční hodnoty na porci: energie: 437 kcal, bílkoviny: 52 g, sacharidy: 13 g, tuky: 159 g, vláknina: 3 g, fosfor: 414 mg, draslík: 946 mg

Křupavé brambory s dresinkem ze zakysanky

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 600 g menších brambor
  • 10 g řepkového oleje
  • 190 g zakysané smetany 15%
  • 30 g majonézy
  • 30 g jarní cibulky
  • 5 g citronové šťávy
  • pepř a sůl

POSTUP: 

Brambory oloupeme a na pár hodin namočíme do vody. Vodu před vařením vyměníme a brambory uvaříme do měkka. Plech vyložíme pečicím papírem, pomažeme olejem a rozložíme na něj vychlazené uvařené brambory. Pomocí šťouchadla brambory rozmačkáme, ale jen trochu, aby se nerozpadly. Brambory ještě zlehka pokapeme olejem, dáme péct do trouby na 190 °C na zhruba 20 minut.

V misce promícháme zakysanou smetanu s majonézou, polovinou nasekané jarní cibulky, citronovou šťávou, zlehka opepříme, osolíme a promícháme. Brambory podáváme posypané jarní cibulkou společně s dresinkem ze zakysané smetany.

Nutriční hodnoty na porci: energie: 361 kcal, bílkoviny: 6 g, sacharidy: 32 g, tuky: 23 g, vláknina: 2 g, fosfor: 135 mg, draslík: 688 mg

Baskický tvarohový koláč

INGREDIENCE (12 PORCÍ):

  • 650 g měkkého tvarohu na pečení
  • 600 g smetany 31%
  • 6 vajec
  • 70 g hladké mouky
  • 280 g cukru krupice
  • 20 g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • změklé máslo na potření formy

POSTUP:

V míse ušleháme do hladka vejce s cukrem a tvarohem. Pak po částech opatrně přimícháme smetanu se špetkou soli, abychom směs nepřešlehali. Nakonec do těsta postupně zamícháme hladkou mouku, těsto by mělo být hladké a bez hrudek.

Dortovou formu o průměru 21 cm položíme na pečicí papír a obkreslíme a vystřihneme kruh, který si schováme na později. Pak formu zlehka vymažeme máslem a vyložíme dalším kusem pečicího papíru, tak aby přesahoval přes okraje. Vlijeme do formy těsto, srovnáme povrch do hladka, nahoru položíme kruh z pečicího papíru pomazaný máslem a přimáčkneme. Po upečení ho pak bude možné lehce sundat.

Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C zhruba 60 minut. Povrch by měl mít zlatavě hnědou barvu. Nebojte se, že bude chutnat připáleně, pouze zkaramelizuje vrchní vrstva. Po upečení nechte tvarohový koláč důkladně vychladnout při pokojové teplotě.

Nutriční hodnoty na porci: energie: 334 kcal, bílkoviny: 14 g, sacharidy: 25 g, tuky: 20 g, vláknina: 0,2 g, fosfor: 191 mg, draslík: 146 mg

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme