Recepty

Svěží jídla proti jarní únavě: Tip na italskou omeletu

Recepty svěží jako jarní vánek. Přivítejte příchod jara také v kuchyni. Vybrali jsme sezónní suroviny, které jsme poskládali do menu o třech chodech - vepřová pečeně, italská omeleta a a vláčná bábovka s jogurtem. Recepty pro vás vymyslela a uvařila Eva Mašová, foodblogerka a vášnivá kuchařka. Naše recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat i s ohledem na potřeby ledvinové diety. 

Jarní frittata, italská omeleta

INGREDIENCE (6 PORCÍ): 

  • 6 vajec, lžička olivového oleje, 5 g másla, 15 g pažitky, 5 g kopru, 80 g bílého jogurtu, 40 g zakysané smetany, 5 g citronové šťávy, sůl a pepř

POSTUP:

Do mísy vyklepneme vejce, přidáme polovinu nadrobno nakrájené pažitky, zlehka osolíme, opepříme a prošleháme metlou. Na pánvi s kovovou rukojetí si rozpustíme máslo, přidáme trochu olivového oleje a do pánve nalijeme ušlehaná vejce. Pánev dáme do trouby předehřáté na 175 °C, frittatu pečeme 15 až 18 minut. Mezitím si v malé misce promícháme bílý jogurt, zakysanou smetanu, kapku olivového oleje, citronovou šťávu, sůl a pepř. Frittatu po upečení přesuneme na talíř, dejte pozor na horkou rukojeťpánve, a nakrájíme na šest dílů. Ozdobíme dresinkem a navrch přidáme zbytek nasekané pažitky a kopr.

Nutriční hodnoty na jednu porci: energie: 131 kcal, bílkoviny: 8 g, sacharidy: 1 g, tuky: 11 g, vláknina: 1 g, fosfor: 153 mg, draslík: 123 mg

Vepřová pečeně s bylinkovým hráškem

INGREDIENCE (4 PORCE): 

  • 800 g vepřové pečeně, 10 g sádla, 40 g másla, snítka tymiánu, 90 g cibule, 40 g jarní cibulky, 200 g mraženého hrášku, plátek citronu, lžička nakrájených lístků petrželky, lžička nakrájených lístků máty, špetka mleté papriky, pepř a sůl

POSTUP:

Maso osolíme a zprudka zatáhneme pár minut ze všech stran na pánvi. Přesuneme ho do pekáče, do kterého jsme si předtím nakrájeli cibuli a přidali snítku tymiánu. V pekáči maso ještě zlehka posypeme mletou červenou paprikou, podlijeme 50 ml vody a poklademe plátky másla (20 g). Pečeme v troubě pod pokličkou na 160 °C hodinu a půl. Pak odklopíme a necháme zhruba 20 minut dopéct na barvu. Pokud si nejste při pečení masa jistí, použijte na pečení teploměr do masa. Teplota uvnitř masa by měla být kolem 65 °C, pokud chceme maso středně propečené a šťavnaté.

Na pánvi rozpustíme zbytek másla, přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku a nadrobno nakrájený plátek citronu i s kůrou. Když cibulka začne sklovatět, přidáme mražený hrášek a necháme prohřát. Nakonec vše zlehka osolíme a dochutíme lístky petrželky a máty. Upečené maso nakrájíme na plátky a podáváme společně s bylinkovým hráškem.

Nutriční hodnoty na jednu porci: energie: 511 kcal, bílkoviny: 46 g, sacharidy: 11 g, tuky: 31 g, vláknina: 4 g, fosfor: 439 mg, draslík: 982 mg

Jogurtová bábovka s citronovým přelivem

INGREDIENCE (16 PORCÍ):

Těsto:

  • 360 g hladké mouky, 16 g vinného kamene, kávová lžička čerstvé citronové kůry, 2 kávové lžičky (4 g) citronové šťávy, ½ lžičky lístků čerstvého tymiánu, 4 velká vejce, 150 g bílého smetanového jogurtu, 300 g cukru krupice, 160 g olivového oleje, kousek másla na vymazání formy, lžíci hrubé mouky na vysypání formy, špetka soli

Poleva:

  • 70 g moučkového cukru, 15 g citronové šťávy, kvítky a lístky na ozdobu

POSTUP:

V míse smícháme suché ingredience – mouku, vinný kámen, citronovou kůru, lístky tymiánu a špetku soli. Formu na bábovku důkladně vymažeme změklým máslem a vysypeme hrubou moukou. Vejce ušleháme s cukrem na střední rychlost do hladké pěny. K vaječné směsi po lžících přidáváme jogurt, pak citronovou šťávu, a nakonec postupně přiléváme olivový olej, dokud nevznikne krémová emulze.

Do krémové směsi po částech zašleháme suché ingredience, dokud nevznikne hladké tekuté těsto. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C 45 až 50 minut. Po upečení bábovku necháme pár minut chladnout ve formě na mřížce. Pak ji překlopíme na talíř a necháme bez formy vychladnout úplně. V malé misce si lžičkou ušleháme moučkový cukr s citronovou šťávou. Polevou polijeme vychlazenou bábovku, nakonec ji můžeme ozdobit sezónními jedlými kvítky sedmikrásky, lístky popence a tymiánu.

Nutriční hodnoty na jednu porci: energie: 291 kcal, bílkoviny: 5 g, sacharidy: 40 g, tuky: 12 g, vláknina: 1 g, fosfor: 69 mg, draslík: 160 mg

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme