Recepty
Recepty pro zahřátí vhodné nejen pro ledvinovou dietu
V zimních měsících přirozeně preferujeme potraviny, které nás zahřejí. Přichystali jsme pro vás menu, na kterém si během chladných dní pochutná celá rodina. V hlavní roli recept na výborné dušené hovězí, dýňové sušenky k pomazánkou, kterou musíte vyzkoušet a nemůže chybět sladká tečka na závěr v podobě jemné rolády se šlehačkovým krémem. Recepty pro vás vytvořila Eva Mašová, foodblogerka a vášnivá kuchařka. Recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat i s ohledem na potřeby ledvinové diety.
Dýňové sušenky s tvarohovo-citronovou pomazánkou
INGREDIENCE (6 PORCÍ):
Sušenky:
- 300 g hladká mouka, 50 g pyré z pečené dýně, 140 g máslo, 15 g žloutek, 0,5 g mletá paprika, 15 g kukuřičný škrob , 8 g sůl
Pomazánka:
- 300 g měkký tvaroh tučný, 15 g olivový olej, 15 g anglická hořčice, ½ lžičky čerstvé kůry z bio citronu, 1, lžička citronové šťávy, 10 g pažitka, sůl
POSTUP:
V míse smícháme suché ingredience – mouku, kukuřičný škrob, mletou papriku a sůl. Přidáme vychlazené pyré z pečené dýně, na kostičky nakrájené studené máslo a žloutek. Rychle vypracujeme těsto, aby se máslo příliš nezahřálo, sušenky by nebyly tak křehké. Vypracované těsto dáme do uzavíratelné misky odpočinout alespoň na půl hodiny do lednice.
Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzduch. Těsto vyndáme z lednice a necháme trochu změknout. Nesmí změknout moc, aby při vykrajování zůstaly ostré hrany. Těsto vyválíme zhruba na 3 mm, rádýlkem nakrájíme pruhy, z pruhů čtverce a pomocí vykrajovátka uděláme do sušenek tečky. Pečeme v troubě zhruba 10–12 min do růžova. Před podáváním ušleháme tvaroh s olivovým olejem, hořčicí, citronovou šťávou a kůrou. Zlehka ho osolíme, přidáme nadrobno nasekanou pažitku a promícháme. Podáváme s vychladlými sušenkami.
Nutriční hodnoty na jednu porci: energie: 453 kcal, bílkoviny: 11 g, sacharidy: 40 g, tuky: 28 g, vláknina: 2 g, fosfor: 168 mg, draslík: 170 mg
Dušené hovězí s dýní
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 800 g hovězí líčka, 10 g olivový olej, 15 g slunečnicový olej, 100 g máslová dýně, 100 g mrkev, 40 g celer, 60 g petržel, 60 g cibule, 10 g česnek, 20 g med, 30 g máslo, 15 g hladká mouka, 1 polévková lžíce, jablečný ocet, 800 ml vývar, 1 čajová lžička bylinek (tymián, estragon, šalvěj, saturejka), pepř a sůl
POSTUP:
Do hrnce s tlustým dnem nalijeme olivový a slunečnicový olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. K cibuli přidáme na větší kostky a špalíčky nakrájenou kořenovou zeleninu. Restujeme na mírném plamenu až deset minut, dokud nechytne zelenina lehce zlatavou barvu, díky tomu bude mít příjemnou oříškovou chuť.
Zeleninu dáme na stranu hrnce, zvýšíme teplotu a přidáme na větší kostky nakrájená hovězí líčka. Necháme maso zatáhnout ze všech stran. Přidáme máslo a med, necháme rozpustit a přisypeme lžíci mouky. Zlehka mouku orestujeme, zalijeme jablečným octem a necháme pár minut za stálého míchání odpařit. Nyní do hrnce přijde najemno nakrájený česnek, na kostky nakrájená dýně, bylinky, pepř a sůl. Zalijeme vývarem, promícháme a přikryjeme poklicí. Na mírném plamenu dusíme minimálně dvě hodiny, občas promícháme, aby se nám omáčka nepřichytila ke dnu. Chceme, aby maso bylo měkké a omáčka zredukovaná.
Nutriční hodnoty na jednu porci: energie: 471 kcal, bílkoviny: 47 g, sacharidy: 18 g, tuky: 25 g, vláknina: 3 g, fosfor: 653 mg, draslík: 1 592 mg
Roláda z vaječných bílků
INGREDIENCE (12 PORCÍ):
Těsto:
- 40 g hladká mouka, 10 g kukuřičný škrob, 140 ml vaječné bílky, 60 ml mléko, 15 ml řepkový olej, 42 g cukr krupice, 8 g vanilkový cukr, 2 g vinný kámen, sůl
Náplň:
- 200 g smetana 31%, 50 g měkký tučný tvaroh, 10 g růžová voda, 20 g moučkový cukr, 200 g borůvky na ozdobu
POSTUP:
V míse smícháme mléko, 12 g cukru krupice, 8 g vanilkového cukru a olej. Když je směs hladká, metlou do ní zašleháme prosetou hladkou mouku s kukuřičným škrobem. Do šlehací mísy dáme bílky, vinný kámen a malou špetku soli. Začneme bílky pomalu šlehat, když začnou tvořit pěnu, postupně přisypeme 30 g cukru a ušleháme bílky tak, aby sníh na metle tvořil měkké špičky. Nechceme směs přešlehat, na roládě by se pak mohly tvořit praskliny. Bílkovou směs po třech částech pomocí stěrky opatrně zapracujeme k mokré moučné směsi.
Těsto přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Vytvoříme pomocí špachtle vrstvu přibližně 1 cm vysokou, obdélník cca 20×30 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 165 °C přibližně 15 minut. Pokud chceme mít těsto sněhově bílé i z vrchní strany, v polovině pečení ho rychle překryjeme dalším pečicím papírem. Roláda by po upečení měla být na dotek měkká a pružná.
Tip: Místo růžové vody můžete použít do krému čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče, limetky či citronu.
Během pečení si připravíme šlehačkový krém. V míse ušleháme smetanu společně s cukrem, chceme, aby byla hustá, ale nesmí se přešlehat, začaly by se tvořit hrudky. Nakonec do směsi zašleháme tvaroh a růžovou vodu. Před plněním necháme krém v lednici.
Roládu necháme lehce zchladnout, opatrně ji přesuneme na čistý pečící papír, tmavší upečenou stranou navrch. Potřeme ji šlehačkovou náplní po celé ploše a pomocí pečicího papíru podélně roládu stočíme. Přesuneme ji do lednice a necháme ji alespoň čtyři hodiny vychladit. Roládu krájíme ostrým nožem těsně před podáváním a ozdobíme ji borůvkami.
Nutriční hodnoty na jednu porci: energie: 120 kcal, bílkoviny: 3 g, sacharidy: 12 g, tuky: 7 g, vláknina: 1 g, fosfor: 32 mg, draslík: 61 mg
Upozornění
Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.