Výživa a pohyb

Milujete těstoviny? Zkuste ty proteinové!

Proteinové těstoviny jsou tvořené z rostlinných bílkovin a neobsahují lepek a zpravidla ani laktózu. Mohou být pro vás skvělou alternativou, jak si v jídelníčku zvýšit celkový příjem bílkovin, aniž byste museli konzumovat maso. Nejen, že dobře chutnají, ale také obohatíte váš denní příjem o výživovou hodnotu. Zařadit je na svůj nákupní seznam můžete i při ledvinové dietě.

Jaké jsou výhody proteinových těstovin? 

Jak již bylo zmíněno, mají vysoký obsah bílkovin, které jsou pro tělo důležité zejména k budování svalů, ke snazší regeneraci, což poté usnadňuje zotavování se po fyzické námaze nebo po zranění. Bílkoviny také posilují imunitní systém a pomáhají tělu bojovat s infekcemi. Navíc se díky konzumaci bílkovin cítíte déle sytí, což může být pomocníkem při regulaci tělesné váhy. Kromě toho se pyšní vysokým obsahem vlákniny, nízkým obsahem sacharidů a jsou navíc bezlepkové. 

I přes to dbejte opatrnosti, protože příliš vysoký příjem bílkovin nebo striktní proteinová (keto) dieta pro vás mohou být nezdravé

Rostlinné proteinové těstoviny se nejčastěji vyrábí z čočky, cizrny nebo hrachu a u nás jsou v kamenných obchodech relativně snadno dostupné. Každá alternativa má svou specifickou chuť a je jen na vás, které z nich budete preferovat. 

Využití proteinových těstovin

Klasické pšeničné těstoviny zkuste nahradit těmi z luštěnin. Můžete si k nim uvařit omáčku dle vlastního výběru nebo vyzkoušet lehký těstovinový salát. V naší sekci recepty se můžete inspirovat nejrůznějšími jídly, které jsou navíc uzpůsobené potřebám ledvinové diety.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme