Zdravý životní styl
Brokolice – skvělá zelenina pro ledvinnou dietu
Brokolice je druh zeleniny, který si můžete vychutnat po celý rok. Je výborná jak syrová, tak vařená. Vzhledem k tomu, že má přirozeně nízký obsah draslíku, sodíku a fosforu, dokonale se hodí také do jídelníčku pacientů s chronickým onemocněním ledvin, kteří musí dodržovat ledviny šetřící dietu.
Brokolice a výživová fakta
Jeden čtvrlitrový hrnek syrových růžiček brokolice představuje přibližně jednu porci. Toto množství obsahuje jen asi 80 kJ, 2 g bílkovin, méně než 1 g tuku, asi 4 g sacharidů a 1,6 g vlákniny. Brokolice má nízký obsah draslíku, sodíku a fosforu. Jedna výše uvedená porce obsahuje 230 mg draslíku, 19 mg sodíku a 47 mg fosforu. Dále obsahuje menší množství vápníku a hořčík. Významný je však obsah vitaminu C, kyseliny listové, vitaminu A a vitaminu K. Kyselina listová, jeden z vitamínů skupiny B, je nezbytná pro správnou funkci buněk, pro podporu mozkové činnosti a pro krvetvorbu. Vitamín A je významný antioxidant, který podporuje zdravý imunitní systém a dobré vidění. Vitamin K je nezbytný pro srážení krve a může také hrát roli v udržování dobrého stavu kostí a snižování zánětu v těle.
Nákup a uskladnění
Při nákupu vybírejte brokolici s jasně tmavě zelenou barvou. Nevybírejte brokolici s povadlými listy nebo růžičkami, které mají hnědé nebo žluté zbarvení. Košťál brokolice by měly být pevný. Zkontrolujte také, že poupata brokolice jsou kompaktní a uzavřená. Brokolici zpracujte ideálně co nejdříve. Vydrží však v dobrém stavu přibližně 7 dní v ledničce. Nejlépe se uchovává v úložném boxu na zeleninu uložená v sáčku. Vodou ji oplachujeme až těsně před kuchyňskou úpravou.
Brokolice v kuchyni
Brokolice je velmi vděčnou surovinou pro rozmanité kulinářské úpravy. Lze ji použít za syrova jako součást nejrůznějších salátů. Dá se však také vařit, smažit, zapékat i dusit. Je výborná jako příloha, ve formě polévek nebo jako součást nejrůznějších pokrmů. Vařit bychom ji ale měli co nejšetrněji, ideálně v páře nebo ve vodě přibližně 5 minut. Chceme-li zužitkovat i košťál (např. rozmixovat do krémové polévky) necháme ho nejlépe 20 minut povařit, pak teprve přidáme i růžičky. Pokud vaříme brokolici zbytečně dlouho, ztrácí celistvost, vitaminy, barvu i chuť.
Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/food-facts-friday-broccoli/