Zdravý životní styl
Celozrnné výrobky: ano nebo ne?
Pokud dodržujete ledviny šetřící dietu již několik let, můžete být překvapeni novým trendem zařazování rozumného množství celozrnných výrobků do stravy pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Dlouhá léta bylo totiž doporučováno spíše omezení těchto potravin z důvodu vyššího obsahu fosforu a draslíku ve srovnání s výrobky z bílé mouky. Nejnovější pokyny pro výživu však berou v úvahu zdravotní benefity celozrnných výrobků i nejnovější poznatky týkající se vstřebávání fosforu a draslíku ze stravy.
Výhody celozrnných potravin
- Přidání celozrnných výrobků do diety pacientů s onemocněním ledvin znamená vyšší příjem vlákniny (nestravitelné složky rostlinné potravy), ale i vitamínů a minerálních látek, které jsou obsaženy v obalech zrna.
- Vláknina ve stravě pomáhá např. regulovat hladinu glukózy v krvi, hladinu cholesterolu, podporuje příznivé složení střevního mikrobiomu a je prevencí vzniku zácpy.
Jak je to fosforem a draslíkem?
Fosfor je minerální látka, která se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách. Přidává se také do zpracovaných potravin ve formě fosfátových aditiv. Při selhání ledvin není tělo schopno zbavit se přebytečného fosforu, což způsobuje závažné zdravotní komplikace. V posledních letech se objevily nové studie týkající se fosforu a faktorů, které ovlivňují jeho absorpci z trávicího traktu do krve a které změnily pohled na omezování celozrnných potravin do ledvinné diety. Z výsledků posledních výzkumů totiž vyplývá, že:
- Fosfor v rostlinných potravinách, včetně těch celozrnných, je v těle absorbován méně než z 50 %.
- Fosfor z živočišných potravin jev těle absorbován přibližně ze 70 %.
- Fosfor z potravinářských aditiv je absorbován téměř ze 100 %.
Stále se také zkoumají účinky příjmu potravin s vyšším obsahem draslíku, jako jsou právě celozrnné potraviny, ale i např. ovoce nebo zelenina, na hladiny draslíku v krvi. Výsledky stále nejsou jednoznačné, ale zdá se, že kromě obsahu draslíku v potravinách existují i další významné faktory, které určují hladiny draslíku v krvi.
Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/whats-scoop-whole-grains/