Zdravý životní styl
Jak na dietu pro dialyzované?
Správná a kvalitní výživa je velmi důležitou součástí léčebného plán každého dialyzovaného pacienta, ať již podstupujete hemodialýzu nebo peritoneální dialýzu. Zjednodušeně řečeno je pro udržení celkového zdraví a pohody nezbytné konzumovat dostatek „správných“ druhů potravin nebo méně těch „zakázaných“ potravin (ne vždy je nutné je z jídelníčku úplně vyloučit).
Co jíst a co ne?
Pokud začínáte s dialýzou, jistě se konfrontováni s mnoha zásadními změnami životního stylu včetně stravy. Renální dieta pro vás z počátku může být velmi komplikovaná. Musíte brát v úvahu tolik věcí - tekutiny, sodík, draslík, fosfor atd. Někdy si dokonce nejste jisti, co vlastně máte jíst. Možná vám k lepší orientaci v problematice renální diety pomůže následující stručný přehled jednotlivých aspektů renální diety a vysvětlení jejich významu a vlivu na zdravotní stav pacientů se selháním ledvin.
Recepty vhodné při dialýze
Dialyzovaní pacienti by měli dbát stravovacím doporučením s ohledem na funkci ledvin. V sekci recepty jsme pro vás připravili pestrou škálu pokrmů, které kontrolují nutriční specialistky z B. Braun právě s ohledem na ledvinovou dietu.
Každý recept je doplněný nutričními hodnotami, díky kterým získáte přehled o obsažených živinách, a to včetně draslíku. Těšit se můžete na masová i zeleninová jídla, polévky a dezerty ze všech koutů světa.
Na kompletní přehled receptů se můžete podívat zde.
Co je důležité vědět o bílkovinách?
Bílkoviny jsou pro organismus nezbytné, jsou jeho základní stavební složkou, nahrazují staré nebo poškozené tkáně, pomáhají tělu bojovat proti infekci. Bílkoviny se z těla ztrácí během dialýzy, a proto je důležité konzumovat stravu bohatou na bílkoviny. Zjednodušeně lze bílkoviny rozdělit na dvě skupiny. Vysoce kvalitní bílkoviny obsahují všechny potřebné složky pro růst tkání, jedná se především o živočišné bílkoviny (mléko, maso, ryby a vejce). Bílkovinám s nízkou kvalitou, mezi které řadíme zejména rostlinné bílkoviny (zelenina, obiloviny), některé složky nezbytné prorůst tkání chybí. Ve vaší stravě by měly být zastoupeny oba druhy bílkovin, z toho nejméně 50 % těch vysoce kvalitních bílkovin.
Dostatek kalorií
Příjem dostatečného množství kalorií je nezbytný pro získání energie a udržení optimální tělesné hmotnosti. K tomu, aby vaše tělo bylo schopno využívat bílkoviny pro růst a obnovu tkání, je zapotřebí přijmout dostatečné množství kalorií. Pokud totiž tělo nezíská dostatek energie potravou, začne jako zdroj energie využívat nejprve zásobní živiny (tukovou tkáň) a poté i tělesné bílkoviny (svalová tkáň, enzymy, hormony a mnoho dalších látek).
Draslík pro srdce
Draslík je minerál důležitý pro regulaci vašeho srdce. Pokud však vaše ledviny správně nepracují a nejsou schopny vyloučit z organismu nadbytečný draslík, je nutné omezit složky stravy s jeho vysokým obsahem. U dialyzovaných pacientů se draslík hromadí v intervalech mezi dialýzami. Povolené množství draslíku v dietě je individuální a stanovuje se na základě jeho obsahu v krvi a množství vylučované moči. Vysoký obsah draslíku najdeme v banánech, rajčatech, pomerančích, pomerančovém džusu, exotickém ovoci nebo bramborách. To však neznamená, že si už nikdy nemůžete dát sklenici pomerančového džusu. Je vhodné se poradit s dietologem o tom, jak do jídelníčku začlenit některé z vašich oblíbených potravin.
Fosfor kvůli kostem
Chronicky nemocné ledviny ztrácejí schopnost udržet v těle množství vápníku a fosforu v rovnováze. Fosfor spolu s vápníkem tvoří základ vašich zubů a kostí. Na rozdíl od draslíku, nelze fosfor dostatečně odstranit dialýzou. Vysoké hladiny fosforu mohou nakonec vést k ukládání vápníku a fosforu v srdci, kůži, kloubech nebo cévách. Klíčem k regulaci hladiny fosforu je především dietní omezení, užívání vazačů fosfátů a dostatečná dialýza. Fosfor se vyskytuje téměř ve všech potravinách, ve zvýšeném množství především v mléčných výrobcích, luštěninách, játrech, ořeších a čokoládě.
Soli s mírou
Základem dialyzační diety je také omezený příjem soli, hlavního zdroje sodíku, který na sebe v organismu váže vodu a způsobuje vznik otoků, vysokého krevního tlaku a dalších komplikací. Při vaření použijte pouze malé množství soli, do hotových pokrmů už žádnou další sůl nepřidávejte. Náhražky soli by neměly být používány, protože obsahují hodně draslíku.
Zdroje:
https://www.kidneytimes.com