Zdravý životní styl
Jak zabránit podvýživě na dialýze
Podvýživa (neboli odborně malnutrice) znamená, že tělo z různých důvodů nemá k dispozici dostatečné množství živin a energie, což může mít nepříznivý dopad na jeho fungování. Lidé na dialýze jsou vystaveni vysokému riziku podvýživy nejen kvůli častému nechutenství ale i vzhledem k tomu, že jsou u nich obvykle přítomny další přidružené zdravotní problémy. Prevence podvýživy zde hraje významnou roli a vede k lepším zdravotním výsledkům a kvalitě života.
Tipy proti podvýživě
- Při snížení chuti k jídlu jezte menší porce vícekrát denně. Jezte pomalu, kdykoliv během dne, není třeba dodržovat pevný časový harmonogram.
- Osvědčuje se nepít při jídle (pití rychleji navozuje pocit sytosti) a tekutiny doplňovat až po jídle.
- Dopřejte si dostatek kvalitních bílkovin. Ve vašem jídelníčku by nemělo chybět zejména libové maso, kvalitní šunka, ryby, vejce, sýry, tvaroh, zakysané mléčné výrobky.
- K doplnění energie může sloužit i tekutá výživa určená k popíjení (tzv. sipping), která se přidává k běžné stravě, pokud nestačí pokrýt nároky organismu na příjem energie a živin.
- Nezapomínejte ani na ovoce a zeleninu s nízkým obsahem draslíku, jsou zdrojem cenných vitaminů, minerálních látek a vlákniny.
- Doporučuje se také nevynechávat dialyzační léčbu. Pravidelná dialýza zajistí, že se z krve odstraní všechny toxiny a nadbytečná tekutina. Budete se cítit lépe a zabráníte hromadění tekutin v těle, které by mohlo vést až k hospitalizaci.
Zdroj: https://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/5-tips-to-prevent-malnutritio…