Jídlo plánujte, nenechte nic náhodě
Dodržování výživových doporučení u pacientů na hemodialýze, kdy je nutné počítat s mnoha různými omezeními, může být komplikované. Nesnadné bývá také vyšetřit dostatek času na samotnou přípravu jídel mezi nutnými návštěvami dialyzačního centra. Přesto trocha plánování může výrazně zjednodušit dodržování doporučené diety a mnohdy i ušetřit peníze.
Tipy pro plánování jídla
- Určete si období, pro které si stravu dopředu naplánujete, nejjednodušší bude pravděpodobně začít s plánováním na týden dopředu (zkušenější mohou plánovat i na měsíc dopředu). Soustřeďte se zejména na dny, kdy jste nejvíce zaneprázdněni, a na dny, které trávíte mimo domov.
- Používejte kalendář nebo plánovací diář. Zapište si do plánu všechny nutné návštěvy dialyzačního centra a další povinnosti v průběhu týdne.
- Pokud je to možné začněte s plánováním o víkendu, kdy máte pravděpodobně také více času na přípravu a nákup jídla.
- Vytvořte si seznam oblíbených jídel a potravin. Pro náročnější dny je vhodnější počítat s jednoduššími pokrmy, případně zbytky z předchozích dnů. Pro větší inspiraci si pořiďte kuchařku s recepty pro dialyzované pacienty.
- Nezapomeňte na speciální nároky stravy pro dialyzované, jako je vyšší spotřeba bílkovin nebo nízký obsah sodíku, draslíku a fosforu. Mnoho tradičních rodinných receptů lze jednoduše upravit, aby splňovaly nároky ledviny šetřící diety.
- Pokud máte některý den více volného času, využijte ho a navařte si jídlo dopředu. Můžete ho zkonzumovat jiný den v týdnu nebo uschovat do mrazáku. Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/kidney-diet-meal-planning-made…