Recepty

Pečeme s láskou: Koláče a dezerty i při ledvinové dietě

Hledáte recepty na dezerty, které si můžete dopřát i při ledvinové dietě? Připravili jsme si pro vás hned tři sladké tipy, koláče se třemi druhy ovoce - jablka, hrušky a jahody, aby si mohl vybrat každý. Recepty pro vás vytvořila Eva Mašová, foodblogerka a vášnivá kuchařka. Recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat i s ohledem na potřeby ledvinové diety. Inspirujte se i u dalších kulinářských tipů.

Pečená jablka se skořicí

INGREDIENCE:

  • 6 velkých jablek
  • 15 g másla + máslo na vymazání
  • 2 lžičky mleté skořice
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžíce (15 g) vanilkového cukru

POSTUP:

Jablka očistíme, omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky. Dáme do mísy, pokapeme citronovou šťávou, přilijeme 200 ml vody, promícháme a necháme pět minut odležet.

Zapékací misku vymažeme máslem a vyskládáme na ni nakrájená jablka. Posypeme je vanilkovým cukrem a mletou skořicí, nahoru rovnoměrně poklademe máslo nakrájené na plátky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C čtyřicet minut, pět minut před dopečením přepneme troubu na gril, aby nám jablíčka lehce zkaramelizovala. Jablka naskládáme na talíř a můžeme ještě za tepla podávat.

Nutriční hodnoty na porci: energie: 896 kcal, bílkoviny: 4 g, tuky: 14 g, sacharidy: 161 g, draslík: 1 533 mg, vápník: 152 mg, fosfor: 159 mg

Hruškový koláč s karamelem

INGREDIENCCE (16 PORCÍ) - TĚSTO:

  • 130 g hladké mouky, 100 g másla, 2 vejce, 150 g třtinového cukru, 20 g vanilkového cukru, 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů (3 g), 1 hruška (90 g), špetka mletého, kardamomu a skořice, špetka soli

INGREDIENCCE (16 PORCÍ) - KARAMELOVÁ OMÁČKA:

  • 100 g cukru, 50 ml vody, 100 g smetany (33%)

POSTUP:

V menším hrnci s tlustým dnem si rozpustíme máslo, přidáme třtinový i vanilkový cukr a pár minut na nízkém plamenu za stálého míchání prohřejeme, aby se nám cukr rozpustil. Odstavíme a necháme vychladnout. Mezitím si do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme prášek do pečiva, špetku soli, koření a promícháme.

V hrnci s vysokými stěnami rozpustíme ve vodě cukr na karamelovou omáčku za stálého míchání. Na mírném plamenu prohříváme a necháme cukr zkaramelizovat. Když má ryšavou barvu, tak karamel na chvíli odstavíme, opatrně přilijeme smetanu a vrátíme na mírný plamen. Karamel nejdřív zcuckovatí, ale díky míchání a zahřívání se postupně rozpustí a vznikne krémová karamelová omáčka.

Formu 20 × 20 cm vyložíme pečícím papírem vymazaným máslem. Do vychladlé směsi cukru s máslem zamícháme metličkou suchou směs. Přidáme polovinu nadrobno nakrájených hrušek, zamícháme a těsto nalijeme do formy. Navrch nasypeme druhou polovinu nakrájených hrušek a pokapeme karamelovou omáčkou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C horkovzduch po dobu 40 až 50 minut. Necháme pár minut zchladnout a až poté z formy překlopíme na mřížku. Koláč nakrájíme po vychladnutí na šestnáct kousků.

Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 176 kcal, bílkoviny: 2 g, sacharidy: 24 g, tuky: 8 g, vláknina: 0,4 g, fosfor: 33 mg, draslík: 35 mg

Křehký koláč s jahodami

INGREDIENCE – TĚSTO:

  • 200 g hladké mouky, 100 g másla, 30 g moučkového cukru, 1 žloutek, špetka soli, 1 kávová lžička citronové kůry

INGREDIENCE – NÁPLŇ:

  • 200 g smetany 31%, 500 g měkkého tučného tvarohu, 40 g cukru, 8 g vanilkového cukru

INGREDIENCE – POLEVA:

  • 700 g čerstvých jahod, 15 g cukru, 1 lžička (10 g) kukuřičného škrobu, 1 lžička citronové šťávy, 20 ml voda

POSTUP:

Do mísy dáme všechny ingredience a vypracujeme hladké těsto. Máslo do těsta musí být vychlazené, zapracujeme ho rychle, jako když děláme drobenku. V těstě by měly zůstat drobounké kuličky másla. Při pečení se máslo rozpustí a korpus bude po upečení křehký. Těsto necháme odpočinout v lednici alespoň dvě hodiny. Vychlazené těsto vyválíme a vložíme do máslem vymazané formy (průměr 28 cm). Před pečením necháme těsto ve formě ještě půl hodiny vychladit. Dno korpusu propícháme vidličkou, vyložíme papírem a nasypeme pečicí kuličky. Korpus pečeme v troubě na 180 °C 15-20 minut do růžova. Před koncem pečení můžete odstranit papír s kuličkami, aby se těsto dopeklo.

V míse ušlehejte smetanu s tvarohem, cukrem a růžovou vodou do hladkého krému. Krém dáme chladit do lednice, vychlazeným krémem naplníme korpus a opět vrátíme do lednice. Nyní připravíme vrchní vrstvu s polevou. Jahody omyjeme a necháme oschnout. Část jahod použijeme v celku na koláč (500 g), ze zbytku (200 g) si připravíme jahodový rozvar. Jahody na rozvar nakrájíme nadrobno, pomačkáme a promícháme s cukrem. Na mírném plamenu přivedeme směs rychle k varu, postupně přilijeme škrob rozmíchaný ve vodě a povaříme. Směs začne houstnout. Do hotového rozvaru přimícháme lžičku citronové šťávy. Jahodovou polevu necháme zchladnout a pak jí dozdobíme koláč.

U tohoto dezertu je důležité chlazení a odpočinek v lednici. Ideální je koláč zkompletovat večer a nechat ho v lednici do druhého dne, minimální doba je zhruba 5 hodin. Pokud ho budeme krájet dříve, může krémová náplň téct a těsto se rozpadat.

Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 303 kcal, bílkoviny: 9 g, sacharidy: 27 g, tuky: 18 g, vláknina: 2 g, fosfor: 129 mg, draslík: 170 mg

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme