Zdravý životní styl
Nízkoproteinová dieta může oddálit nutnost dialýzy
Podle odborníků na výživu z ERA-EDTA (Evropské asociace pro choroby ledvin a Evropské asociace pro dialýzu a transplantaci ledvin) strava s nízkým obsahem bílkovin přináší pacientům s chronickým onemocněním ledvin mnoho výhod, včetně snížení krevního tlaku, hladiny fosforu v séru a albuminurie. Nejdůležitějším přínosem však je skutečnost, že dokáže oddálit nutnost dialyzační léčby až o jeden rok.
Vegetariánská strava doplněná o ketoanaloga
Doporučená dieta vlastně představuje vegetariánskou stravu doplněnou o ketoanaloga, která mají schopnost snížit koncentraci močoviny v krvi. Ketoanaloga jsou organické kyseliny (ketokyseliny), které jsou analogické jednotlivým přirozeným aminokyselinám, avšak bez obsahu dusíku. Ketoanaloga v lidském těle vychytávají dusík a přeměňují se na aminokyseliny, stavební jednotky bílkovin. Pomáhají udržet pacienta v dobrém nutričním stavu a zároveň snižují tvorbu močoviny.
Dieta oddaluje dialýzu o celý rok
Výsledky dosavadních studií naznačují, že dieta s velmi nízkým příjmem bílkovin (0,3 až 0,4 gramu na kilogram tělesné hmotnosti) může být prospěšná u vybraných pacientů s chronickým onemocněním ledvin, počínaje již mírným stupněm nemoci (tzn. u pacientů, jejichž rychlost glomerulární filtrace klesla pod 60 ml/min/1,73 m2).
- Dieta s velmi nízkým obsahem bílkovin obsahuje méně fosfátů; v důsledku toho je zatížení fosforem výrazně nižší a snížená je i hladina fosforu v séru.
- Čím je příjem bílkovin ve stravě u pacientů s chronickým onemocněním ledvin nižší, tím vyšší je účinek na snížení proteinurie (hladina bílkovin v moči).
- Dieta také způsobuje výrazný a trvalý pokles krevního tlaku u pacientů s pokročilým chronickým onemocněním ledvin s nekontrolovanou hypertenzí.
- U mírně pokročilého až pokročilého chronického onemocnění ledvin dieta zlepšuje kontrolu metabolických parametrů a redukuje závažnost hlavních klinických příznaků uremie (závažný stav v konečné fázi selhání ledvin), což umožňuje pacientovi odložit zahájení dialýzy a dosáhnout této kritické fáze onemocnění s menším množstvím kardiovaskulárních komplikací. Bylo prokázáno, že dieta dokáže oddálit zahájení dialýzy průměrně o jeden rok.
Nízkoproteinová strava není pro všechny
Dieta je bezpečná, ale není vhodná pro všechny pacienty. Zvýšené riziko může znamenat zejména pro podvyživené pacienty. Odborníci proto dietu s velmi nízkým obsahem bílkovin doplněnou o ketoanaloga doporučují pouze pacientům v dobré výživovém stavu bez významných přidružených onemocnění.
Zdroj: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095882X18300021?via… http://web.era-edta.org/press-releases