Zdravý životní styl
Omega-3 mastné kyseliny omezují kardiovaskulární riziko
Podle nové studie může vést užívání přípravků s obsahem omega-3 mastných kyselin u pacientů s onemocněním ledvin, kteří dosud nezahájili dialyzační léčbu, ke zlepšení parametrů týkajících se rizika kardiovaskulárních příhod.
Omega-3 mastné kyseliny nezlepšili albuminurii
Nová chilská studie se snažila posoudit vliv užívání preparátů s omega-3 mastnými kyselinami na albuminurii a kardiovaskulární rizikové faktory, jako je rychlost pulzní vlny, parametr pro posouzení rizika kardiovaskulárního onemocnění (jde o ukazatel tuhosti artérií), nebo hladiny lipidů v krvi.
Omega-3 mastné kyseliny užívalo v rámci výzkumu celkem 100 pacientů s chronickým onemocněním ledvin a zvýšenou hladinou albuminu po dobu 3 měsíců. Výsledky studie naznačují, že ačkoliv suplementace omega-3 mastnými kyselinami nezlepšuje albuminurii (definovanou jako 20% snížení albuminu v moči), účastníci výzkumu, kteří preparát užívali, si udržovali stejnou rychlost pulzních vln, zatímco u pacientů z kontrolní skupiny došlo během sledování k jejímu zvýšení. Také hladiny lipidů se ve skupině užívající omega-3 mastné kyseliny významně snížily.
Suplementace může zpomalit progresi onemocnění ledvin
Z výsledků studie tak podle autorů vyplývá, že omega-3 mastné kyseliny nemají přímý terapeutický vliv na chronické onemocnění ledvin (snížení albuminurie). Přesto byly pozorovány jiné pozitivní účinky důležité pro pacienty s onemocněním ledvin jako je prevence zhoršování tuhosti artérií nebo snížení hladiny triglyceridů v séru, které mohou pomoci zachovat funkci ledvin, zpomalit progresi onemocnění, zabránit srdečnímu selhání a snížit úmrtnost.
Zdroj:
https://www.healio.com/news/nephrology/20200729/omega3-supplementation-…;
https://www.jrnjournal.org