Výživa a pohyb
Potenciální nebezpečí ketogenních diet při onemocnění ledvin
Podle dosud nejkomplexnější přehledové studie analyzující studie zabývající se problematikou ketogenních (keto) diet s vysokým obsahem bílkovin se ukazuje, že taková strava může urychlit selhání ledvin a způsobit další zdravotní problémy u pacientů s onemocněním ledvin.
Co je ketodieta a jaká jsou její rizika?
Ketodiety v současnosti hojně využívané laickou veřejností pro redukci hmotnosti jsou obecně založeny na nízkém obsahu sacharidů a vysokém obsahu tuků. Průměrná ketodieta také obsahuje 1,2-2,0 g bílkovin na kg hmotnosti a den, přičemž neexistuje shoda ohledně toho, zda jde o průměrný či vysoký obsah bílkovin. Autoři studie se nicméně považují takový příjem bílkovin spíše za vysoký. Výsledky studie navíc naznačují, že k možným dlouhodobým rizikům ketodiety patří onemocnění srdce, rakovina, cukrovka, ledvinové kameny, Alzheimerova choroba a další nemoci. Ketodiety mohou být zvláště nebezpečné pro těhotné ženy nebo ty, které se snaží otěhotnět. Nové důkazy také naznačují, že jsou spojeny s vyšším rizikem defektů nervové trubice u kojenců, i když matky užívají kyselinu listovou.
Šetrné recepty pro vaše zdraví
Nestresujte se populárními dietami a inspirujte se recepty od nutričních terapeutek B. Braun. Ve složce recepty si můžete vybrat z řady receptů, které jsou vhodné pro dialyzované pacienty i jiná zdravotní omezení. Nemusíte se dlouhé týdny trápit s dodržováním diet, které vás netěší. Při správném dodržování gramáží dle vašich potřeb můžete vyzkoušet každý z našich receptů.
Inspirujte se na našich stránkách a žijte s chutí.
Zátěž pro nemocné ledviny
U pacientů s jakýmkoli snížením funkce ledvin v důsledku diabetu, hypertenze nebo infekce může vysoký příjem bílkovin urychlit ztrátu funkce ledvin. A ukazuje se také, že vysoká spotřeba živočišného tuku je spojena se zvýšeným rizikem albuminurie a chronického onemocnění ledvin. Ketodieta má navíc potenciál zhoršit metabolickou acidózu, která doprovází pokročilejší chronické onemocnění ledvin. Autoři studie se tak přiklánějí k názoru, že pacientům, kteří potřebují zhubnout, by měla být doporučována spíše vyvážená strava s dostatkem ovoce, zeleniny a celozrnných potravin, která umožní jak redukci hmotnosti, tak v maximální možné míře zachovat funkci ledvin.
Zdroj:
https://www.renalandurologynews.com/home/news/nephrology/chronic-kidney…
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.702802/full
https://www.cell.com/action/showPdf?pii=S1550-4131%2819%2930515-7