Chronické selhání ledvin
Rostlinné bílkoviny a chronické onemocnění ledvin
Chronické onemocnění ledvin je spojeno se změnami v metabolismu, jejichž důsledkem jsou potíže s hyperfosfatémií. Proto je třeba příjmu fosforu u pacientů s onemocněním ledvin věnovat zvýšenou pozornost. Nová studie vychází z předpokladu, že fosfor vázaný ve fytátech obsažených v rostlinné stravě je méně biologicky dostupný než fosfor ze živočišných zdrojů. Snaží se proto zjistit, zda strava, v níž je bílkovinný podíl ze 70 % tvořen z rostlinných zdrojů, přinese pacientům s chronickým onemocněním ledvin prospěch a zda ji budou tolerovat.
Rostlinná strava může snížit vylučování fosforu močí
Již v předchozím výzkumu bylo prokázáno, že strava obsahující téměř 100 % rostlinných bílkovin je pro metabolismus minerálních látek u této skupiny pacientů prospěšná. Avšak úplné vegetariánství nemusí být pro všechny pacienty přijatelné. V aktuální studii pak 13 pacientů s chronickým onemocněním ledvin ve stadiu 3–4 dodržovalo po dobu 4 týdnů dietu, v níž 70 % bílkovin tvořily bílkoviny rostlinného původu. U nemocných byl poté zjišťován obsah fosforu ve 24hodinovém sběru moči a další parametry, jako např. změna hladin fosforu nebo parathormonu v krevním séru. V průběhu 4 týdnů významně poklesla hladina fosforu v moči. Nebyly zaznamenány žádné významné změny v hladinách fosforu či parathormonu v séru.
Rostlinné bílkoviny vhodné pro ledvinnou dietu
Ukazuje se, že strava, v níž jsou bílkoviny ze 70 % hrazeny z rostlinných zdrojů, je pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin bezpečná, dobře tolerovaná a účinná při snižování vylučování fosforu močí. Jeví se tak jako vhodný doplněk standardní léčby u této skupiny nemocných. Přesto budou nutné další rozsáhlejší studie, aby se pozitivní účinky uvedené diety potvrdily.
Zdroj:
http://www.karger.com