Slazené nápoje a chronické onemocnění ledvin
Nová americká studie přináší další důkazy o negativním vlivu rostoucí spotřeby cukru na zdraví. Z jejích výsledků totiž vyplývá, že vyšší příjem slazených nealkoholických nápojů může být spojen se zvýšeným rizikem chronického onemocnění ledvin.
Studie zkoumala vliv spotřeby nápojů na zdraví ledvin
=====================================================
Vědci analyzovali údaje o konzumaci nápojů u přibližně 3 tisíc afroamerických mužů a žen se zdravými ledvinami a zkoumali vztah mezi individuální spotřebou nápojů a rizikem vzniku chronického onemocnění ledvin. Na počátku studie byl průměrný věk účastníků 54 let, 64 % bylo ženského pohlaví a průměrný odhad glomerulární filtrace eGFR činil 98 ml/min na 1,73 m2.
U 6 % (185) účastníků výzkumu se během průměrné doby sledování 8 let objevilo chronické onemocnění ledvin (definované jako nález eGFR 60 ml/min na 1,73 m2 a pokles eGFR o 30 %).
Sladké nápoje zvyšují riziko onemocnění ledvin
===============================================
Vědci dále zjistili, že zvýšená spotřeba slazených nápojů (konkrétně u skupiny účastníků, jejichž pitný režim představovala kombinace slazených limonád, slazených ovocných šťáv a vody) byla spojena s významně vyšší pravděpodobností vzniku chronického onemocnění ledvin. Osoby s nejvyšší spotřebou této kombinace nápojů měly o 61 % vyšší pravděpodobnost vzniku chronického onemocnění ledvin než ty s nejnižším příjmem.
Uvedené výsledky podle autorů studie přispívají k rostoucímu množství již existujících vědeckých prací, které se zabývají negativními zdravotními důsledky konzumace slazených nápojů.
Zdroj: https://cjasn.asnjournals.org/content/14/1/49
https://medicalxpress.com/news/2018-12-sugar-sweetened-beverage-pattern…