Chronické selhání ledvin
Strava bohatá na maso může podpořit selhání ledvin
Podle nedávného výzkumu se zdá, že u pacientů trpících chronickým onemocněním ledvin, kteří běžně konzumují stravu s vysokým zastoupením masa, může dojít k procesu metabolické acidózy a může se zvýšit riziko selhání ledvin.
Kyselinotvorné versus zásadotvorné
Každá zkonzumovaná potravina se skládá z množství nejrůznějších chemických látek, které v těle podléhají metabolickým přeměnám a zasahují tak do rovnováhy kyselin a zásad. Při metabolismu některých látek v těle dochází více ke vzniku kyselin, příkladem může být maso, a u jiných látek naopak bude docházet více ke vzniku zásad, příkladem může být ovoce nebo zelenina. Malé klinické studie již v minulosti prokázaly, že snížení zátěže potravinami tvořícími více kyseliny zmírňuje poškození ledvin a zpomaluje pokles jejich funkce. Přesné souvislosti mezi vysokým příjmem těchto potravin a rizikem selhání ledvin u pacientů s chronickým onemocněním ledvin však stále zůstávají nejasné.
Méně masa, více zeleniny
Lékaři ze Všeobecné nemocnice v San Franciscu provedli během zhruba 14 let nutriční analýzu u téměř 15 stovek pacientů s onemocněním ledvin. Výzkumníci sledovali u každého pacienta zejména příjem potravin tvořících více kyselin, jako je maso, a porovnávali ho s příjmem ostatních potravin. Bylo zjištěno, že pacienti, kteří konzumovali ve větší míře potraviny tvořící kyseliny, čelili trojnásobně vyššímu riziku selhání ledvin než pacienti z kontrolní skupiny. Zdá se tedy, že snížení konzumace potravin tvořících více kyselin u pacientů s chronickým onemocněním ledvin by mohlo snížit riziko progrese jejich onemocnění, které často vede až k úplné ztrátě funkce ledvin.
Zdroje:
http://www.renalandurologynews.com/acidic-meat-based-diet-boosts-kidney…;
http://jasn.asnjournals.org/content/early/2015/02/11/ASN.2014040332.abs…