Recepty
Červencové mlsání s borůvkovým smetanovým koláčem a další recepty
Vyhládlo vám po výletu? Připravili jsme pro vás jednoduchý recept na domácí bylinkovou sekanou, šťouchané brambory s jarní cibulkou a šalotkou nebo smetanový borůvkový koláč. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.
Smetanový koláč s borůvkami
INGREDIENCE - KORPUS (10 PORCÍ):
- 500 g listového těsta, 400 ml 33% smetany, 200 ml mléka, 5 žloutků, 120 g cukru, 24 g vanilkového cukru, 40 g hladké mouky, 2 lžičky kůry z bio citronu
INGREDIENCE - VÝPLŇ:
- 100 g borůvek
Pokud nemáte rádi borůvky, můžete je naradit i jiným ovocem.
Pro pečení použijte formu o průměru 28 cm × 4 cm.
POSTUP:
Těsto vyválíme kolmo na listování na kruh o průměru 32 centimetrů a o tloušťce cca 3 milimetry. Těstem vyložíme formu, přitlačíme ho k okrajům a přebytečné konce odřízneme. Necháme chladit v lednici, dokud nepřipravíme náplň.
V hrnci ohřejeme smetanu s mlékem cca na 80 °C. Než se nám mléko ohřeje, v míse si promícháme mouku s cukrem. Za stálého míchání šlehací metlou postupně zapracujeme směs mouky s cukrem do mléka se smetanou. Ještě chvíli nad plamenem prohříváme, pak hrnec odstavíme z plamene a necháme směs 5 minut vychladnout cca na 60 °C. Do směsi pak postupně po částech zašleháme žloutky, musíme ale míchat rychle, aby se nám nesrazily.
Do formy vyložené těstem nasypeme borůvky (můžeme použít i mražené), směs zalijeme žloutkovým krémem asi 1 centimetr pod okraj. Pečeme v troubě předehřáté na 250 °C 15–20 minut, dokud se na povrchu nezačnou dělat hnědé puchýřky. Koláč necháme vychladnout a můžeme podávat.
Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 424 kcal, bílkoviny: 5 g, sacharidy: 41 g, tuky: 27 g, vláknina: 1 g, fosfor: 127 mg, draslík: 120 mg
Šťouchané brambory
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 600 g oloupaných brambor
- 1 větší šalotka
- 4 jarní cibulky
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce nasekaného libečku
- 40 g másla
POSTUP:
Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostky a uvaříme do měkka. Po uvaření slijeme z brambor vodu. Na pánvi si rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou šalotku a bílé konce jarní cibulky. Restujeme 3–5 minut, dokud cibulka nezměkne a nechytne lehce zlatavou barvu. Pak přidáme na pánev brambory, které rozšťoucháme vidličkou nebo šťouchadlem. Osolíme a přidáme pokrájené zelené části cibulky, pár minut prohřejeme. Nakonec do brambor nasypeme nasekané bylinky, promícháme a můžeme podávat.
Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 228 kcal, bílkoviny: 4 g, sacharidy: 32 g, tuky: 9 g, vláknina: 3 g, fosfor: 105 mg, draslík: 537 mg
Bylinková sekaná
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 800 g mletého masa (mix libového vepřového a hovězího)
- 1 vejce
- 40 g česneku
- 100 g cibule
- nasekané listy čerstvých bylinek - 2 lžíce oregana, 2 lžíce majoránky, 1 lžíce tymiánu, 1 lžička šalvěje, 1 lžička saturejky
- slunečnicový olej na vymazání
- pepř a sůl
POSTUP:
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, prolisovaný česnek, cibuli nakrájenou najemno a bylinky. Směs osolíme, opepříme a rukama hněteme 5–10 minut, aby se vše dobře propojilo a sekaná nám v průběhu pečení nepopraskala. Z masové směsi vytvarujeme šišku a vložíme ji do pekáče na pečicí papír vymazaný slunečnicovým olejem. Sekanou pečeme v předehřáté troubě na 200 °C na 15 minut, pak teplotu snížíme na 160°C a pečeme zhruba hodinu. V průběhu pečení sekanou poléváme studenou vodou, nakonec troubu přepneme na gril na 250°C a pár minut dopečeme dozlatova.
Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 392 kcal, bílkoviny: 41 g, sacharidy: 6 g, tuky: 23 g, vláknina: 1 g, fosfor: 445 mg, draslík: 856 mg
Upozornění
Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na nich pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti při konzumaci ovoce. Výše uvedené recepty proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých
potravin. Každý jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.