Recepty
Dietní recepty při ledvinové dietě: Hořčičné kuře a polévka z pečených paprik
Připravte si snadné a chutné pokrmy z pohodlí domova. Čekají vás recepty na výtečné hořčičné kuře s bramborami a polévka z pečených paprik. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.
Hořčičné kuře a brambory
INGREDIENCE - KUŘE:
- 4 kuřecí prsa s kůží
- 4 lžičky dijonské hořčice
- 6 stroužků česneku
- 4 jarní cibulky (světlé části)
- 1 velký kelímek smetany 31%
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kuliček barevného pepře, snítka rozmarýnu, sůl
INGREDIENCE - BRAMBORY:
- 4 větší brambory, 4 jarní cibulky (zelené části), 2 snítky tymiánu, 2 lžičky olivového oleje, sůl
POSTUP:
Nejprve si uvaříme brambory ve slupce, necháme je zchladnout a oloupeme. Kuřecí prsa očistíme a prstem lehce nadzvedneme kůži, aby se vytvořila malá kapsa. Do ní dáme půl lžičky hořčice, půl lžičky česneku nasekaného najemno a trochu rozmarýnu. Kůži zpátky přimáčkneme a celé kuřecí prso potřeme hořčicí. Na pánev dáme lžíci olivového oleje a na mírném ohni rozehřejeme. Na rozehřátý olej vložíme snítku rozmarýnu a kuřecí prsa kůží dolů. Kuře pečeme přibližně 4 minuty do zlatova, obrátíme a pečeme další 4 minuty z druhé strany. Pak přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, světlé části jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka a kuličky barevného pepře. Přilijeme smetanu, pánev přiklopíme a vaříme na mírném plameni dalších 8 až 10 minut.
Smetanová omáčka by se nám měla zredukovat na polovinu a získat krémovou konzistenci. Délka úpravy kuřete záleží na tloušťce filetu. Pokud je omáčka hotová a kuře potřebuje ještě chvíli, můžeme přidat trochu vody. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na plátky a opečeme na další pánvi dozlatova. Když jsou brambory z jedné strany hotové, otočíme je, posypeme je nasekanou zelenou natí jarní cibulky, lístky tymiánu a lehce osolíme. Restujeme je zhruba další 4 minuty až 5 minut.
Hotové kuře přendáme na prkénko a nakrájíme na plátky. Omáčku zamícháme a podle chuti zlehka osolíme a opepříme. Na talíře nejprve neservírujeme omáčku, do ní naskládáme plátky kuřete a nakonec přidáme brambory.
Nutriční hodnoty:
Kuře: energie: 1 100 kcal, bílkoviny: 129 g, tuky: 48 g, sacharidy: 35 g, draslík: 2 026 mg, vápník: 210 mg, fosfor: 1 033 mg
Brambory: energie: 370 kcal, bílkoviny: 4 g, tuky: 22 g, sacharidy: 39 g, draslík: 536 mg, vápník: 93 mg, fosfor: 83 mg
Polévka z pečených paprik
INGREDIENCE:
- 11 červených paprik
- 1 velká červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 l kuřecího vývaru
- 4 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- snítka bazalky, sůl a pepř
POSTUP:
Papriky omyjeme a jednu si dáme stranou na ozdobu. Zbylé vyskládáme do pekáče na pečicí papír. V předehřáté troubě na 250–300°C (gril) je opečeme ze všech stran do černa a dáme je do hrnce, přiklopíme pokličkou a necháme zchladnout. Papriky se v hrnci zapaří a půjdou pak snadněji oloupat.
Oloupané a zbavené jadřinců je nakrájíme na kostky. Do hrnce dáme olivový olej, najemno nakrájenou červenou cibuli a dva stroužky česneku. Cibuli necháme na mírném ohni zesklovatět, asi 5 minut. Vše zalijeme kuřecím vývarem, přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Přidáme pokrájené pečené papriky a dva prolisované stroužky česneku. Polévku rozmixujeme do hladka. Přidáme lžíci citronové šťávy a špetku soli a pepře. Přivedeme ji k varu, vypneme a můžeme ji nazdobit nasekanými lístky bazalky, čerstvou červenou paprikou a lžící smetany.
Nutriční hodnoty: energie: 1 019 kcal, bílkoviny: 1 035 g, tuky: 40 g, sacharidy: 148 g, draslík: 3 657 mg, vápník: 616 mg, fosfor: 380 mg
Upozornění
Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.