Recepty

Domácí jahodová zmrzlina a další tipy na letní osvěžení v jídelníčku

Přichází teplo a sním i sezóna ovocných chutí. Recept na domácí jahodovou zmrzlinu, malinovo-borůvkové smoothie nebo bylinkový salát s kuřecím masem jsou skvělou volbou pro doplnění vašeho letního menu. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě. 

Jahodová zmrzlina

INGREDIENCE (10 PORCÍ):

  • 350 g jahod
  • 350 g smetany ke šlehání 31%
  • 2 bílky
  • 20 g cukru krupice
  • 24 g vanilkového cukru
  • sůl

POSTUP:

Jahody očistíme, omyjeme a necháme okapat. Stranou si odložíme čtyři jahody a nakrájíme je na drobné kostičky. Zbytek jahod dáme společně se třemi lžícemi smetany do mixéru a umixujeme do jemného pyré. 

Z bílků, s malou špetkou soli a polovinou cukru ušleháme tuhý sníh. Pak ušleháme smetanu s druhou polovinou cukru. Do ušlehané smetany jemně vmícháme jahodové pyré, najemno nakrájené jahody a nakonec ušlehaný sníh. Směs přendáme do nádoby s víkem a dáme do mrazáku. (Pokud máte doma zmrzlinovač, postupujte podle návodu.) Po hodině ji vytáhneme a důkladně promícháme. 

Proces poté opakujeme každou půl hodinu alespoň ve čtyřech cyklech. Díky postupnému promíchávání během mražení narušíme ledové krystalky a zmrzlina bude jemná. Čím více cyklů v průběhu tuhnutí zopakujeme, tím více se bude později rozplývat na jazyku. Pokud budeme zmrzlinu podávat až další den, je dobré ji tak 15–20 minut předem (záleží na teplotě) vytáhnout z mrazáku, aby trochu povolila a dala se snadno servírovat. 

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 123 kcal, bílkoviny: 2 g, sacharidy: 8 g, tuky: 11 g, vláknina: 0,6 g, fosfor: 34 mg, draslík: 92 mg

Letní bylinkový salát s kuřecím masem

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 600 g kuřecích prsou (2 větší prsa)
  • 2 lžíce (30 g) slunečnicového oleje
  • 150 g cukrového hrášku
  • 40 g výhonků hrášku, 40 g polníčku, 40 g hlávkového salátu
  • 1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry z bio citronu, 1 lžíce (10 g) citronové šťávy, 1 lžíce (10 g) vinného octa, 2 lžíce (30 g) g olivového oleje, 1 lžička (10 g) medu 
  • po 2 lžičkách nasekané pažitky, nasekané máty, nasekaného citronového tymiánu a nasekané petrželky, pepř a sůl

POSTUP:

Zeleninu a bylinky omyjeme, necháme okapat a mezitím si připravíme kuřecí prsa. Ideální je maso vyndat z lednice předem, aby na pánvi nedostalo prudký teplotní šok a nepustilo šťávu. Kuřecí prsa očistíme, důkladně potřeme ze všech stran slunečnicovým olejem a zlehka osolíme. Pečeme zprudka na pánvi z obou stran, z každé strany přibližně 3 minuty. Maso se nám zatáhne a bude mít nazlátlou barvu. Opečená prsa přendáme na pekáč vymazaný kapkou oleje a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C 12–15 min. Délka pečení závisí na velikosti prsou. Po upečení je přendáme na prkénko a necháme 5 minut odpočinout. Díky tomu všechna šťáva zůstane uvnitř. 

V mističce důkladně prošleháme ingredience na zálivku – olivový olej, citronovou šťávu, vinný ocet, citronovou kůru, med, pepř a špetku soli. Zálivka by měla mít konzistenci hladké emulze. Na hluboké talíře rozdělíme očištěnou zeleninu a pokapeme ji zálivkou. Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, umístíme je na salát a nakonec vše posypeme najemno nasekanými bylinkami.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 261 kcal, bílkoviny: 37 g, sacharidy: 7 g, tuky: 11 g, vláknina: 1 g, fosfor: 358 mg, draslík: 826 mg

Malinovo-borůvkové smoothie 

INGREDIENCE (4 PORCE): 

  • 60 g malin
  • 60 g borůvek
  • 400 g bílého smetanového jogurtu 
  • 2 lžíce (60 g) medu

POSTUP:

Pár kousků ovoce si uložíme stranou na ozdobu. Do stolního mixéru dáme vychlazený smetanový jogurt, omyté a osušené ovoce a nakonec přidáme med. Vše umixujeme do hladka, rozdělíme do čtyř sklenic, ozdobíme a můžeme podávat.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 169 kcal, bílkoviny: 4 g, sacharidy: 20 g, tuky: 10 g, vláknina: 1 g, fosfor: 104 mg, draslík: 197 mg

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme