Recepty

Jahodová galetka a další dva recepty vhodné pro ledvinovou dietu

Chystáte zahradní sešlost s rodinou a chcete své blízké pohostit lehkým jídlem? Inspirujte se našimi recepty z letní nabídky. Připravili jsme pro vás krůtí stehna na šalvěji, salát z kuskusu s pečenou zeleninou a jako sladkou tečku skvělý jahodový dezert. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě. 

Jahodová galetka

INGREDIENCE:

  • 150 g hladké mouky
  • 16 g vanilkového cukru
  • 90 g studeného másla
  • 50 ml studené vody
  • 200 g jahod
  • 1 lžíce (15 g) kukuřičného škrobu
  • 10 lístků meduňky
  • 30 g cukru krystal
  • 1 vejce na potření, špetka soli

POSTUP:

V míse promícháme mouku s vanilkovým cukrem (8 g) a špetkou soli. Přidáme na kostičky nakrájené vychlazené máslo a rychle promísíme. Směs by měla připomínat drobenku. Poté k těstu po částech přidáváme studenou vodu a postupně zapracujeme, těsto by mělo být vláčné a hladké. Hotové těsto dáme do uzavíratelné nádoby a necháme odpočinout v lednici, minimálně dvě hodiny. Těsto si můžeme připravit večer předem a nechat ho v lednici odpočívat přes noc. 

Čerstvé jahody omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostičky a vložíme do misky. K jahodám přisypeme vanilkový cukr (8 g), lžíci kukuřičného škrobu a důkladně vše promícháme. V malé mističce si rozšleháme jedno vejce, kterým budeme koláč potírat. Pečicí papír zlehka posypeme hladkou moukou a vyválíme na něm těsto do tvaru kruhu o průměru cca 25 cm. Těsto na pečicím papíře přeneseme opatrně na plech. Doprostřed těsta naložíme jahodovou směs s vanilkovým cukrem a škrobem a rozprostřeme ji na těstě tak, aby zhruba cca 4 cm okraje (kolem dokola) zůstaly volné. Okraje postupně dokola překládáme a před každým přeložením je potřeme ušlehaným vejcem, aby u sebe lépe držely. 

Rozšlehaným vejcem nakonec potřeme celý koláč (jen těsto, ne jahody). Koláč pečeme na prostřední příčce v rozpálené troubě na 180 °C (spodní i dolní ohřev) 30–40 minut, dokud okraje nebudou krásně zlaté. Upečený koláč necháme vychladnout na mřížce. Do mixéru (blenderu) nasypeme 30 g cukru krystal, přidáme lístky meduňky a umixujeme. Meduňka cukr krásně ovoní osvěžující citronovou vůní. 

Pár lžičkami cukru vychladlý koláč ozdobíme, zbytek necháme na lince proschnout a uschováme v uzavíratelné skleničce na další pečení.

Nutriční hodnoty na porci - energie: 1317 kcal, bílkoviny: 21 g, tuky: 81 g, sacharidy: 120 g, draslík: 758 mg, vápník: 115 mg, fosfor: 505 mg.

Krůtí stehna na šalvěji

INGREDIENCE KRŮTÍ STEHNA (4 PORCE):

  • 2–3 krůtí stehna (záleží na velikosti)
  • 10 šalvějových lístků
  • 2 malé snítky rozmarýnu
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 40 g másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř

POSTUP:

Krůtí stehna očistíme, omyjeme a osušíme. V misce si promícháme olivový olej s prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Touto směsí potřeme krůtí stehna, zlehka je posolíme a popepříme ze všech stran a vložíme do pekáče (s víkem). Poklademe je lístky šalvěje a snítkami rozmarýnu. Nakonec na ně dáme tenké plátky másla, podlijeme 200 ml vody a přiklopíme. 

Troubu rozpálíme na 250 °C a pečeme přiklopené na spodní i vrchní ohřev 30 minut. Pak teplotu stáhneme na 150 °C, podle potřeby podlijeme a pečeme přikryté 90 minut. Průběžně kontrolujeme a podle potřeby podléváme. Poté víko odklopíme, zvýšíme teplotu na 200 °C a podle potřeby dopečeme 15–20 minut do zlatova. Upečené maso rozdělíme na talíře a můžeme podávat.

Nutriční hodnoty na porci - energie: 1403 kcal, bílkoviny: 112 g, tuky: 101 g, sacharidy: 6 g, draslík: 1089 mg, vápník: 191 mg, fosfor: 909 mg.

Salát z kuskusu s pečenou zeleninou

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 120 g kuskusu
  • 20 g másla
  • 50 g červené cibule
  • 100 g červené papriky
  • 100 g mladé cukety
  • ½ lžíce nasekané pažitky, ½ lžíce nasekané petrželky
  • 2–3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • pepř a sůl

POSTUP:

Kuskus dáme do hrnce a zalijeme 250 ml vody, osolíme, přivedeme k varu a vypneme. Přidáme nakrájené máslo, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut dojít. 

Zeleninu očistíme a omyjeme, papriku a cuketu nakrájíme na menší hranolky, cibuli na měsíčky. Vše dáme do pekáčku, zakápneme olivovým olejem, promícháme a rozprostřeme. Pečeme v rozpálené troubě na 250 °C 15–20 minut. Upečenou zeleninu dáme do mísy s uvařeným kuskusem, ochutíme citronovou šťávou, olivovým olejem, zlehka opepříme, osolíme a nakonec posypeme najemno nasekanými bylinkami. Salát promícháme. 

Můžeme ho podávat za tepla i za studena, jen tak samotný nebo jako přílohu k pečenému masu.

Nutriční hodnoty na porci - energie: 605 kcal, bílkoviny: 21 g, tuky: 30 g, sacharidy: 52 g, draslík: 275 mg, vápník: 286 mg, fosfor: 438 mg.

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme