Recepty
Jarní pohoštění: Recepty nejen pro dialyzované pacienty
Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka a redaktorka známá jako Mave'S Kitchen. Těšit se můžete na hlavní chod i na dezert. A pokud chcete vyzkoušet něco nového, vsaďte na bulgur s bylinkami. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat.
Pečený králík v bylinkové marinádě
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 4 králičí stehna (150 g masa na porci), 200 ml vody na podlití
- 20 g másla, 20 g slunečnicového oleje
- 80 g jarní cibulky, 2 stroužky česneku
- 1 lžíce lístků hladkolisté petrželky (10 g)
- 1 lžička lístků čerstvého citronového tymiánu (10 g)
- 1 lžička medu a 1 lžička dijonské hořčice
- pár kapek citronové šťávy, pepř a sůl
POSTUP:
Do mixéru dáme ingredience na bylinkovou marinádu – slunečnicový olej, jarní cibulku, česnek, petrželku, tymián, med, hořčici, citronovou šťávu, pepř a malou špetku soli. Vše umixujeme na hladkou pastu a hotovou marinádou potřeme králičí maso. Naložené maso v marinádě necháme v lednici alespoň hodinu odležet.
Troubu předehřejeme na 180 °C, králíka vložíme do pekáče s tlustým dnem, navrch dáme kousek másla a podlijeme vodou. Pekáč přiklopíme poklicí a pečeme hodinu do měkka. Pak poklici odklopíme a dopečeme králíka na barvu. Podléváme výpekem, aby se maso nevysušilo.
Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 276 kcal, bílkoviny: 34 g, sacharidy: 6 g, tuky: 13 g, vláknina: 0,5 g, fosfor: 397 mg, draslík: 667 mg
Mini dortíky Pavlova
INGREDIENCE (12 PORCÍ) KORPUS:
- 4 bílky
- 300 g jemného krupicového cukru
- 10 g kukuřičného škrobu, 2 lžičky vinného octa
INGREDIENCE NÁPLŇ A ROZVAR:
- 300 g smetany 31 %, 300 g jemného tvarohu
- 60 g vanilkového cukru, 2 lžičky moučkového cukru, 1 lžička kukuřičného škrobu
- 200 g mražených borůvek a čerstvé jahody, borůvky nebo i maliny na ozdobu
POSTUP:
Vejce z lednice vyndáme zhruba hodinu předem, měla by mít pokojovou teplotu, aby sníh dobře držel. Do mísy dáme bílky, přidáme 2 lžíce cukru a začneme pomalu šlehat. Když se začnou dělat na sněhu špičky, postupně po částech zašleháme zbylý cukr. Ideálně vždy jednu lžíci, pak chvíli počkat a tak stále dokola. Díky tomu bude sníh pevný a lesklý, důležité je nepospíchat, sníh pak lépe drží. Nakonec zašleháme prosátou lžíci škrobu a vinný ocet. Hotový sníh přesuneme do cukrářského trezírovacího sáčku se zdobicí špičkou. Plech vyložíme pečicí podložkou či papírem. Nejdříve si uděláme ze sněhu plné dno, přibližně o průměru 5 cm, pak doděláme boky. Množství sněhu by nám mělo vyjít na dvanáct mini dortíků.
Troubu předehřejeme na 120 °C, sněhové korpusy se nepečou, ale suší. Pokud chceme mít dortíky sněhově bílé, snížíme teplotu po vložení plechu do trouby na 100 °C, budou se sušit několik hodin. Pokud necháme teplotu na 120 °C, dortíky budou mít lehce béžový nádech, sušení bude trvat přibližně hodinu a půl, záleží na troubě. Během sušení by se trouba neměla otevírat. Po hodině a půl ji vypneme, neotvíráme a necháme dortíky zcela vychladnout.
Zatímco se dortíky suší, připravíme si krém. Do šlehací nádoby si vložíme smetanu, tvaroh, vanilkový cukr a ušleháme hladký krém. Ten necháme v uzavíratelné nádobě vychladnout v lednici. V malém hrnci s tlustým dnem prohřejeme mražené borůvky, před varem přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v cukru. Necháme probublat a pak propasírujeme přes cedník. Pevnou část z cedníku nevyhazujeme, necháme lehce vystydnout a dáme na dno korpusů.
Vychlazený krém vložíme do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a sněhové korpusy naplníme. Hořejšek pokapeme borůvkovým rozvarem a nakonec ozdobíme čerstvým ovocem. Před podáváním necháme dortíky rozležet pár hodin v lednici, pak podáváme. Zůstanou zvenčí křupavé a uvnitř vláčné.
Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 257 kcal, bílkoviny: 6 g, sacharidy: 39 g, tuky: 9 g, vláknina: 2 g, fosfor: 74 mg, draslík: 134 mg
Špenátový bulgur s bylinkami
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 200 g bulguru
- 150 g mraženého listového špenátu
- 300 ml vývaru
- 1 stroužek česneku, 1 jarní cibulka (20 g)
- klíčky (15 g) a pažitka (10 g) na ozdobu
- 2 lžíce bílého jogurtu (40 g), pár kapek citronové šťávy
- olivový olej na pokapání (10 g), pepř a sůl
POSTUP:
Mražený špenát zalijeme vroucí vodou a půl hodiny namáčíme, pak vodu slijeme a špenát necháme okapat. Bulgur namočíme do studené vody a necháme půl hodiny stát, pak také vodu slijeme. Špenát rozmixujeme ve vývaru společně s jarní cibulkou a prolisovaným česnekem na hladkou pastu. Kousek zelené natě cibulky si můžeme nechat na závěr na ozdobu.
Okapaný bulgur zlehka opražíme na pánvi na sucho a zalijeme špenátovým vývarem. Pozvolna vaříme přibližně 10 minut, dokud není bulgur uvařen na skus. Před koncem vaření přidáme pár kapek citronové šťávy, zlehka osolíme a opepříme. Na talíři lehce pokapeme olivovým olejem, přidáme bílý jogurt a klíčky na ozdobu.
Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 241 kcal, bílkoviny: 7 g, sacharidy: 40 g, tuky: 5 g, vláknina: 5 g, fosfor: 324 mg, draslík: 601 mg
Upozornění
Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.