Recepty
Jaro na talíři: Tipy na dva recepty a koláč z odpalovaného těsta
Pečete rádi, ale nemáte inspiraci? Vyzkoušejte lehký koláč z odpalovaného těsta s tvarohovým krémem. Svůj letní jídelníček můžete obohatit o svěží salát s chřestem a hráškem nebo o kuřecí placičky se směsí bylinek. Recepty pro vás vytvořila Eva Mašová, foodblogerka a vášnivá kuchařka. Recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat i s ohledem na potřeby ledvinové diety.
Lehký salát s chřestem, hráškem a vejcem
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 120 g listový salát Little gem, 100 g mražený hrášek, 100 g jablko, 80 g chřest, 60 g jarní cibulka, 4 vejce, 20 g olivový olej, 10 g dijonská hořčice, 10 g citronová šťáva, 100 g bageta, lístky máty na ozdobu, pepř a sůl
POSTUP:
Chřest zbavíme tuhých konců, očistíme, omyjeme a dáme blanšírovat do vroucí vody, po minutě přisypeme mražený hrášek a necháme ho vařit další minutu. Pak vodu slijeme, zeleninu dáme do ledové vody, aby se co nejrychleji zchladila a zůstala jasně zelená. Po chvíli ji vyjmeme a necháme okapat. Bagetu nakrájíme na kostky, dáme ji na plech a pokapeme olivovým olejem. Opečeme v troubě předehřáté na 250 °C na horní příčce pod grilem pár minut do zlatova.
Olivový olej lehce osolíme a opepříme, přidáme dijonskou hořčici, citronovou šťávu a vymícháme do hladka. Dresink by měl mít jemně krémovou konzistenci. Jablko nakrájíme na tenké plátky, jarní cibulku na kolečka a listový salát rozdělíme na jednotlivé lístky. Vše dáme do misky společně s blanšírovaným hráškem a chřestem, přidáme část opečené bagety, zalijeme dresinkem a promícháme. Navrch salátu dáme oloupaná a napůl rozkrojená vejce vařená nahniličko, s pevným bílkem a tekutým středem žloutku, ozdobíme lístky máty
Tip: Na vejce můžete přidat ještě nízkotučný sýr Cottage.
Nutriční hodnoty na jednu porci: energie: 241 kcal, bílkoviny: 12 g, sacharidy: 21 g, tuky: 12 g, vláknina: 4 g, fosfor: 210 mg, draslík: 389 mg
Placičky z kuřecího masa s bylinkami
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 800 g kuřecí prsa, 65 g cibule, 5 g česnek, 1 vejce, 140 g smetanový jogurt, 10 g citronová šťáva, 4 g kopr, 2 g petržel, 1 g mletá paprika, 1 g římský kmín, 60 g hladká mouka, 15 g řepkový olej, pepř a sůl
POSTUP:
Kuřecí prsa nakrájíme na kostky a nasekáme v robotu najemno. Vložíme je do mísy, přidáme najemno nakrájenou cibuli, kopr, petržel, prolisovaný česnek, vejce, 60 g smetanového jogurtu, 5 g citronové šťávy, mletou papriku, mletý římský kmín, zlehka vše osolíme a opepříme. Vypracujeme hladkou masovou směs a z ní vytvarujeme 16 placiček o tloušťce zhruba 1 cm. Placičky obalíme v hladké mouce. Opečeme na pánvi lehce potřené řepkovým olejem na středním plameni z každé strany dvě minuty. Přesuneme placičky na plech vyložený pečícím papírem a dopečeme je na 190 °C horkovzduch 15 až 20 minut dozlatova. Doba pečení závisí na tloušťce placiček, chceme, aby byly propečené, ale nevysušené.
Než se placičky upečou, vymícháme v misce zbytek smetanového jogurtu (80 g) společně s citronovou šťávou (5 g), vše lehce osolíme, opepříme, a nakonec posypeme nasekaným koprem. Pečené placičky podáváme s jogurtovým dipem, jako přílohu můžeme zvolit vařený brambor či rýži.
Nutriční hodnoty na jednu porci: 374 kcal, bílkoviny: 51 g, sacharidy: 14 g, tuky: 13 g, vláknina: 1 g, fosfor: 490 mg, draslík: 939 mg
Koláč z odpalovaného těsta s tvarohovým krémem
INGREDIENCE - KORPUS:
- 250 ml voda, 120 g máslo, 160 g hladká mouka, 240 g vejce, špetka soli
INGREDIENCE - TVAROHOVÝ KRÉM:
- 180 g smetana 33 %, 20 g vanilkový cukr, 500 g jemný tvaroh, 40 g cukr, špetka šafránu
INGREDIENCE - SMETANOVÁ VRSTVA:
- 300 g smetana 33%, 40 g cukr, 200 g jahod
Nejdříve si připravíme odpalovanou hmotu. Do hrnce s tlustým dnem nalijeme vodu, přidáme nakrájené máslo, špetku soli a přivedeme na středním plamenu k varu. Do vroucí směsi vody s rozpuštěným máslem dáme naráz všechnu mouku, špetku soli a za stálého míchání vařečkou vytvoříme kompaktní hmotu (1–2 minuty). Hmota se nesmí lepit ke dnu, ani být mastná. Hmotu přesuneme do kovové misky robota, odvážíme vejce a přidáme je k teplé hmotě. Ihned mícháme pomocí metly (nechceme do hmoty nahnat vzduch, jen ji spojit), nejdříve minutu pomalu, pak rychlost zvýšíme a vymícháme hmotu do hladka. Pokud budeme hmotu připravovat ručně, necháme ji nejdříve lehce zchladnout a pak po jednom zapracujeme metlou vejce.
Odpalovanou hmotu přesuneme do máslem vymazané keramické misky o rozměrech 22×33×5 cm a rozetřeme. Pečeme v rozehřáté troubě na 210 °C, horní a dolní ohřev (odpalované těsto nemá rádo horkovzduch), 20 až 30 minut do zlatova. Troubu během pečení neotvíráme, aby hmota nespadla. Pečený základ necháme vychladnout a mezitím si připravíme tvarohový krém a smetanovou vrchní vrstvu.
Tvarohový krém připravíme ze smetany, vanilkového cukru, jemného tvarohu a špetky šafránu. Nejdříve nalijeme smetanu do malého hrnce, přidáme špetku šafránu, pomalu ji přivedeme k varu a minutu povaříme. Necháme zchladnout a pak přecedíme přes sítko. Se šafránem opatrně, má velmi výraznou chuť. Vychlazenou šafránovou smetanu vyšleháme společně s vanilkovým cukrem, cukrem a tvarohem do jemného krému. Krém dáme chladit do lednice.
Vrchní vrstvu ze šlehačky si připravíme až těsně před zdobením. K vychlazené smetaně ke šlehání přidáme cukr a začneme šlehat nejdřív na pomalé otáčky. Když začne smetana houstnout, otáčky zvýšíme a šleháme pár minut téměř dotuha. Ke konci šlehání zase otáčky snížíme a došleháme. Správně ušlehaná smetana by po vytažení šlehací metly měla dělat na metle jemné špičky. Vychlazený korpus potřeme tvarohovým krémem se šafránem, navrch dáme vrstvu šlehačky a ozdobíme jahodami.
Nutriční hodnoty na jednu porci: energie: 277 kcal, bílkoviny: 6 g, sacharidy: 16 g, tuky: 21 g, vláknina: 1 g, fosfor: 332 mg, draslík: 112 mg
Upozornění
Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.