Recepty

Křehký koláč s jahodami a dva další recepty na letní sezónu

Urodilo se vám letos hodně jahod? Upečte křehký koláč, který nadchne i ty největší gurmány. Nebo vyzkoušejte slané dobroty, které vás v letních vedrech příjemně překvapí a osvěží. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě. 

Křehký koláč s jahodami

INGREDIENCE – TĚSTO:

  • 200 g hladké mouky, 100 g másla, 30 g moučkového cukru, 1 žloutek, špetka soli, 1 kávová lžička citronové kůry

INGREDIENCE – NÁPLŇ:

  • 200 g smetany 31%, 500 g měkkého tučného tvarohu, 40 g cukru, 8 g vanilkového cukru

NGREDIENCE – POLEVA:

  • 700 g čerstvých jahod, 15 g cukru, 1 lžička (10 g) kukuřičného škrobu, 1 lžička citronové šťávy, 20 ml voda

POSTUP:

Do mísy dáme všechny ingredience a vypracujeme hladké těsto. Máslo do těsta musí být vychlazené, zapracujeme ho rychle, jako když děláme drobenku. V těstě by měly zůstat drobounké kuličky másla. Při pečení se máslo rozpustí a korpus bude po upečení křehký. Těsto necháme odpočinout v lednici alespoň dvě hodiny. Vychlazené těsto vyválíme a vložíme do máslem vymazané formy (průměr 28 cm). Před pečením necháme těsto ve formě ještě půl hodiny vychladit. Dno korpusu propícháme vidličkou, vyložíme papírem a nasypeme pečicí kuličky. Korpus pečeme v troubě na 180 °C 15-20 minut do růžova. Před koncem pečení můžete odstranit papír s kuličkami, aby se těsto dopeklo.

V míse ušlehejte smetanu s tvarohem, cukrem a růžovou vodou do hladkého krému. Krém dáme chladit do lednice, vychlazeným krémem naplníme korpus a opět vrátíme do lednice. Nyní připravíme vrchní vrstvu s polevou. Jahody omyjeme a necháme oschnout. Část jahod použijeme v celku na koláč (500 g), ze zbytku (200 g) si připravíme jahodový rozvar. Jahody na rozvar nakrájíme nadrobno, pomačkáme a promícháme s cukrem. Na mírném plamenu přivedeme směs rychle k varu, postupně přilijeme škrob rozmíchaný ve vodě a povaříme. Směs začne houstnout. Do hotového rozvaru přimícháme lžičku citronové šťávy. Jahodovou polevu necháme zchladnout a pak jí dozdobíme koláč.

U tohoto dezertu je důležité chlazení a odpočinek v lednici. Ideální je koláč zkompletovat večer a nechat ho v lednici do druhého dne, minimální doba je zhruba 5 hodin. Pokud ho budeme krájet dříve, může krémová náplň téct a těsto se rozpadat.

Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 303 kcal, bílkoviny: 9 g, sacharidy: 27 g, tuky: 18 g, vláknina: 2 g, fosfor: 129 mg, draslík: 170 mg

Okurkový salát se sýrem Cottage

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 1 (cca 300 g) salátová okurka
  • 1 lžíce (10 g) olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 20 g červené cibule
  • 150 g sýru Cottage
  • 3 lžičky nasekaného čerstvého oregana
  • pepř, sůl

POSTUP:

Okurku omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, oloupanou cibuli nakrájíme najemno. V mističce smícháme polovinu sýru Cottage a polovinu nasekaného oregana s olivovým olejem a citronovou šťávou, zlehka osolíme a opepříme. Dresink přidáme k nakrájené okurce s cibulí a promícháme. Na závěr ozdobíme salát druhou polovinou sýru, oreganem a lehce opepříme.

Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 78 kcal, bílkoviny: 5 g, sacharidy: 3 g, tuky: 5 g, vláknina: 1 g, fosfor: 67 mg, draslík: 148 mg

Kuřecí prsa v jogurtové marinádě

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 600 g kuřecích prsou
  • 80 g bílého smetanového jogurtu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička nasekaného tymiánu
  • 2 lžičky nasekaného oregana
  • 1 stroužek (cca 5 g) česneku
  • 15 g olivového oleje, pepř a sůl

POSTUP:

Kuřecí prsa očistíme, naporcujeme na menší kusy a opatrně naklepeme tak, aby se nám maso nepotrhalo. V misce promícháme všechny ostatní ingredience (bez soli). Do hotové marinády naložíme maso, necháme ho v uzavřené nádobě odležet v lednici alespoň dvě hodiny, ideálně však do dalšího dne. Na středně rozpáleném grilu opečeme maso z obou stran, z každé strany cca 4 minuty. Délka pečení záleží na tloušťce masa, ideální je ugrilovat nejdříve jeden kousek a podle toho pak upravit dobu přípravy. Na závěr maso zlehka osolíme a podáváme.
 

TIP: Maso můžete připravit i doma na grilovací pánvi. Zprudka maso opečte z obou stran, aby zůstalo uvnitř šťavnaté.

Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 223 kcal, bílkoviny: 35 g, sacharidy: 1 g, tuky: 9 g, vláknina: 0 g, fosfor: 321 mg, draslík: 643 mg

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme