Recepty

Kulinářské tipy na zpracování kořenové zeleniny

Dýchá na vás barevný podzim? Vyzkoušejte tři z našich receptů s různými úpravami kořenové zeleniny a ovoce. Čeká vás mrkvovo-celerová pomazánka, pečená kotleta se zeleninou a obrácený jablečný koláč se skořicí. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě. 

Mrkvovo-celerová pomazánka

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 150 g mrkve
  • 75 g celeru
  • šťáva z půlky citronu
  • 70 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 60 g zakysané smetany 15%
  • 20 g majonézy
  • 1 kávová lžička dijonské hořčice
  • 1 malý stroužek česneku
  • 8 menších krajíců chleba
  • lístky petrželky na ozdobu, pepř a sůl

POSTUP:

Mrkev společně s celerem omyjeme, očistíme, nastrouháme najemno a zakápneme šťávou z citronu. Přidáme prolisovaný česnek, dijonskou hořčici, měkký tvaroh, zakysanou smetanu, majonézu, zlehka osolíme, opepříme a vše důkladně promícháme. Pomazánku dáme do lednice a necháme hodinu odpočinout. 

Chléb opečeme na pánvi na sucho, potřeme pomazánkou a nakonec ozdobíme nadrobno nasekanými lístky petrželky.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 1 053 kcal, bílkoviny: 34 g, tuky: 38 g, sacharidy: 137 g, draslík: 1 017 mg, vápník: 272 mg, fosfor: 246 mg

Vepřová kotleta s pečenou kořenovou zeleninou

INGREDIENCE (4 PORCE) - KOTLETA:

  • 4 vepřové kotlety s kostí, 2 stroužky česneku, 1 lžička sekaného rozmarýnu, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička másla, sůl a pepř

INGREDIENCE (4 PORCE) - ZELENINA:

  • 400 g mrkve, 240 g kořenové petržele, 4 lístky šalvěje, 1 lžíce slunečnicového oleje, 40 g másla, 1 lžíce medu, šťáva z půlky citronu, sůl a pepř

POSTUP:

Kořenovou zeleninu omyjeme, oloupeme a podélně nakrájíme na čtvrtiny. Na pánvi na středním plamenu rozehřejeme slunečnicový olej a orestujeme na něm mrkev a petržel, stačí tři minuty, ke konci vše zakápneme citronovou šťávou a restujeme ještě další minutu. Poté zeleninu přendáme do pekáče vyloženého pečicím papírem, přidáme lístky šalvěje, plátky másla, pokapeme ji medem, osolíme, opepříme a promícháme. Kořenovou zeleninu pečeme v troubě na 180 °C 30–35 minut. 

Kotlety potřeme slunečnicovým olejem a zprudka je opečeme na pánvi, z každé strany tři minuty, aby se maso zatáhlo. Do pekáče vyloženého pečicím papírem nasypeme česnek nakrájený na tenké plátky a půl lžičky najemno nasekaného rozmarýnu. Opečené kotlety osolíme a opepříme z obou stran a vložíme do pekáče. Posypeme je zbytkem rozmarýnu, položíme na ně plátky másla a podlijeme 50 ml vody. Kotlety pečeme v troubě rozpálené na 180 °C 15–20 minut, záleží na tloušťce plátků masa. 

Pečenou kořenovou zeleninu naservírujeme na talíře, přidáme pečené kotlety, přelijeme je výpekem s česnekem a můžeme podávat.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 2 379 kcal, bílkoviny: 177 g, tuky: 152 g, sacharidy: 56 g, draslík: 5 484 mg, vápník: 675 mg, fosfor: 1 974 mg

Obrácený jablečný koláč

INGREDIENCE – TĚSTO:

  • 200 g hladké mouky, 125 g másla, 15 g cukru, 1 žloutek, 1 lžička studené vody, špetka soli

INGREDIENCE – NÁPLŇ:

  • 1 kg jablek, 200 g cukru, 100 g másla, špetka skořice, zakysaná smetana na ozdobu

POSTUP:

Nejprve si připravíme křehké těsto. V malé misce ušleháme žloutek společně s vodou a cukrem do hladka. Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli a studené máslo nakrájené na plátky. Máslo rychle zapracujeme do mouky, jako když děláme drobenku na koláč. Poté do těsta zapracujeme ušlehaný žloutek s cukrem. Těsto rychle vypracujeme do hladka, vložíme do uzavíratelné krabičky a necháme v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout. 

Zatímco těsto odpočívá v lednici, můžeme si připravit náplň koláče. Jablka omyjeme, oloupeme, vydlabeme jádřince a nakrájíme na čtvrtiny. V hrnci s tlustým dnem rozpustíme máslo a postupně do něj vmícháme cukr. Na mírném plamenu, za občasného míchání, prohříváme směs másla s cukrem (20–30 minut), dokud nám nezkaramelizuje. Když je máslový karamel hotový, nalijeme ho do formy na koláč. 

Použijte raději koláčovou formu s vyšším okrajem, aby karamel při pečení nevytekl do trouby. 

Do horkého karamelu vyskládejte jablka, nejdříve na kraji kolem dokola, pak vyložte střed a nakonec doplňte prázdná místa. Jablka pořádně do karamelu zatlačte a koláč vložte do trouby rozpálené na 200 °C na 20 minut, aby jablka změkla. Jablka v karamelu vyndáme z trouby, posypeme skořicí a necháme na mřížce trochu vychladnout. 

Těsto vyválíme mezi dvěma listy pečicího papíru do kruhu o průměru asi o 2 cm větším, než je forma na koláč, a vrátíme zpět do lednice vychladit. Jablka v karamelu urovnáme, položíme na ně plát těsta a okraje těsta zatlačíme do koláčové formy. Pečeme v troubě na 180 °C 25–30 minut, dokud není těsto upečeno dozlatova. Upečený koláč předtím, než ho vyklepneme z formy, necháme lehce vychladnout na mřížce. Pak koláč přiklopíme větším servírovacím talířem, než je forma na koláč, vše přetočíme a opatrně sundáme koláčovou formu. Koláč můžeme podávat společně se lžící zakysané smetany.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 3 734 kcal, bílkoviny: 34 g, tuky: 196 g, sacharidy: 446 g, draslík: 1 902 mg, vápník: 249 mg, fosfor: 955 mg

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme