Recepty

Letní osvěžení při ledvinové dietě: Recepty na domácí nanuky a studenou polévku salmorejo

Osvěžte se při sezení na prosluněné terase studenou polévkou salmorejo nebo domácími ostružinovými nanuky. Pro milovníky krůtího masa je tu recept na roládu s dušeným mangoldem a bramborovými noky. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.

Studená polévka - Salmorejo

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 1 kg soudkových rajčat
  • 1 zelená paprika, 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 4 plátky šunky, 4 plátky bílého chleba
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • sůl a pepř

POSTUP:

Rajčata u stopky nakrojíme křížem a spaříme 1 minutu v horké vodě, vyjmeme a zchladíme ve studené vodě. Pak je oloupeme, zbavíme jadérek a dužinu nakrájíme na kousky. Půlku zelené papriky a česnek nakrájíme nadrobno. Vše dáme do mixéru, přidáme namočenou střídu bílého chleba, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Umixujeme do hladka a podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu či česnek. Polévku vychladíme v lednici, naservírujeme do hlubokých talířů, posypeme natvrdo nakrájeným uvařeným vejcem, najemno nakrájenou šunkou, cibulí a paprikou. Nakonec zlehka pokapeme olivovým olejem a opepříme.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 806 kcal, bílkoviny: 40 g, tuky: 29 g, sacharidy: 120 g, draslík: 3 292 mg, vápník: 421 mg, fosfor: 725 mg

Krůtí roláda s dušeným mangoldem

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 700 g krůtích prsou
  • 150 g šunky
  • 1 vejce
  • 300 g mangoldu
  • 6 lístků šalvěje, 5 stroužků česneku, muškátový oříšek
  • 100 g smetany 31%
  • 3 lžíce olivového oleje, 20 g másla
  • 500 g bramborových noků

POSTUP:

Krůtí prsa podélně prořízneme, ale nedořízneme do konce, abychom je mohli rozložit jako knihu. Položíme na ně pečicí papír a rozklepeme na tenký plát. Mangold očistíme a otrháme listy od řapíků. Řapíky nakrájíme nadrobno a na lžíci olivového oleje je orestujeme na mírném plamenu pět minut, společně s třemi stroužky najemno nakrájeného česneku. Necháme zchladnout, přidáme špetku mletého muškátového oříšku, jedno vejce, osolíme, opepříme a promícháme. 

Listy mangoldu jednu minutu spaříme v horké vodě, poté vyjmeme, zchladíme a necháme okapat. Naklepaná krůtí prsa si rozložíme na prkénko, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Půlku spařených listů mangoldu na krůtí prsa rozložíme a položíme na ně plátky šunky. Nakonec přijde nádivka z řapíků mangoldu. Dáme ji podélně na okraj po celé délce. 

Zavineme roládu, strany zlehka přeložíme doprostřed a zavineme směrem od nádivky k volnému okraji. Roládu pořádně utáhneme a stáhneme kuchyňským provázkem. Osolíme, opepříme a ze všech stran nejdříve na másle orestujeme na pánvi, aby se maso zatáhlo. Poté roládu dáme do pekáče a podlijeme půl litrem vody. Pečeme v troubě rozehřáté na 150 °C hodinu přikryté poklicí, pak odkryjeme a dopečeme asi půl hodiny do zlatova. Při pečení roládu podléváme a podle potřeby přidáme vodu, aby se nám neodpařil všechen výpek. 

Uvaříme bramborové noky. V pánvi na olivovém oleji orestujeme česnek asi jednu minutu a poté ho zalijeme smetanou. Smetanu provaříme cca pět minut, aby se nám zredukovala na polovinu. Poté přidáme najemno nakrájený spařený mangold a bramborové noky. Zlehka osolíme, opepříme a promícháme. Roládu po upečení přendáme na prkénko a necháme pár minut odpočinout. Nakrájíme ji ostrým nožem na plátky a servírujeme společně se smetanovými noky. Lehce přelijeme výpekem.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 2 970 kcal, bílkoviny: 230 g, tuky: 113 g, sacharidy: 269 g, draslík: 6 125 mg, vápník: 690 mg, fosfor: 2 434 mg

Ostružinové nanuky

INGREDIENCE (6 PORCE):

  • 500 g ostružin
  • 200 g smetany 31%
  • 20 g cukru

POSTUP:

Ostružiny opláchneme a necháme okapat. Dáme do mixéru společně se smetanou, cukrem a vše umixujeme do hladka. Směs nalijeme do tvořítek na nanuky a uložíme alespoň na šest hodin do mrazáku. S rychlým a maximálně jednoduchým receptem na domácí nanuky můžete experimentovat a připravit si sladké osvěžení z ovoce, které máte zrovna k dispozici.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 872 kcal, bílkoviny: 11 g, tuky: 67 g, sacharidy: 86 g, draslík: 895 mg, vápník: 220 mg, fosfor: 160 mg

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme