Recepty

Pastva pro oči i chuťové pohárky: Nejen špenátové palačinky

Jaro klepe na dveře, přivítejte ho s novými recepty na špenátové palačinky se šunkou a tvarohem, plněná vejce nebo nadýchaný mrkvový koláč. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.

Špenátové palačinky se šunkou a tvarohem

INGREDIENCE - TĚSTO: (těsto na 8 palačinek)

  • 125 g čerstvého listového baby špenátu, 10 g pažitky, 80 g hladké mouky, 250 ml mléka, 2 vejce, 1 lžička slunečnicového oleje, pepř a sůl

INGREDIENCE - NÁPLŇ:

  • 250 g tvarohu, 30 g smetany 31%, 15 g másla, 200 g šunky od kosti, 1 stroužek česneku, 20 g pažitky, 200 g mraženého hrášku, řeřicha a mladá hořčice na ozdobu, slunečnicový olej na smažení a sůl

POSTUP:

Listový špenát opláchneme a minutu jej spaříme v horké vodě. Slijeme a okamžitě zchladíme ve studené vodě, abychom zachovali jeho krásně zelenou barvu. Do stolního mixéru dáme spařený a okapaný listový špenát, pažitku nasekanou nadrobno, mléko, mouku, vejce a čajovou lžičku slunečnicového oleje. Zlehka osolíme a umixujeme palačinkové těsto dohladka. Těsto necháme odpočinout a mezitím si připravíme krémovou tvarohovou náplň. 

V misce ušleháme tvaroh se smetanou, přidáme prolisovaný stroužek česneku, nasekanou petrželku, zlehka osolíme a promícháme. Mražený hrášek zalijeme horkou vodou a necháme jej namočený zhruba 10 minut. Rozehřejeme si na středním plamenu pánev, slabě ji potřeme olejem a opečeme palačinky. Až budeme mít palačinky hotové, rozpustíme si v pánvi trochu másla a prohřejeme na něm hrášek. 

Hotové palačinky naplníme krémem, přidáme šunku, hrášek a vše nakonec ozdobíme vyklíčenou řeřichou a hořčicí.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 1512 kcal, bílkoviny: 111 g, sacharidy: 71 g, tuky: 87 g, vláknina: 15 g, fosfor: 1,7 g, draslík: 2,9 g

Mrkvový koláč

INGREDIENCE (8 PORCÍ):

  • 200 g polohrubé mouky
  • 130 g cukru krupice
  • 20 g vanilkového cukru
  • 50 ml mléka
  • 60 ml slunečnicového oleje
  • 4 vejce
  • 230 g strouhané mrkve, ½ lžičky mletého zázvoru, špetka mletého muškátového oříšku,1 lžička najemno mleté pomerančové kůry
  • hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání, špetka soli

POSTUP:

Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Dortovou formu vymažeme důkladně máslem a vysypeme hrubou moukou. 

Do druhé mísy dáme mouku, cukr, koření a důkladně promícháme. K suché směsi přidáme najemno nastrouhanou mrkev, žloutky rozšlehané v mléce a oleji a důkladně těsto promícháme. Nakonec do těsta jemně zapracujeme sníh z bílků. 

Hotové těsto nalijeme do vysypané dortové formy a pečeme v troubě rozehřáté na 190 °C 30 až 40 minut do zlatova. Upečený koláč necháme vychladnout, přemístíme ho na podnos a posypeme moučkovým cukrem.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 1823 kcal, bílkoviny: 55 g, sacharidy: 290 g, tuky: 48 g, vláknina: 78 g, fosfor: 8,7 g, draslík: 2 g

Plněná vejce 

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 6 vajec
  • 1 lžíce jogurtu, 1 lžíce zakysané smetany 
  • ½ lžíce majonézy 
  • 2 lžičky anglické hořčice
  • 1 jarní cibulka
  • 10 g nasekané pažitky
  • řeřicha na ozdobu, pepř a sůl

POSTUP:

Vejce uvaříme natvrdo a vložíme do studené vody, aby se nám později dobře loupala. Vychlazená vejce oloupeme a překrojíme na půl. Lžičkou vydlabeme žloutky i trochu bílku a vytvoříme z vaječných půlek „lodičky“, které později naplníme krémem. 

Vydlabané žloutky a bílky dáme do mixéru, přidáme jarní cibulku a pažitku nasekanou nadrobno, jogurt, zakysanou smetanu, majonézu a hořčici. Vše zlehka osolíme, opepříme a mixujeme dohladka. Hotový krém dáme chladit na hodinu do lednice. Krém naplníme do vaječných lodiček, ozdobíme řeřichou a můžeme podávat.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 609 kcal, bílkoviny: 36,6 g, sacharidy: 8,6 g, tuky: 46,5 g, vláknina: 1,3 g, fosfor: 0,5 g, draslík: 0,5g 

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme