Recepty
Podzimní recepty s dýní, pečeným králíkem a česnekovou polévkou
Paletu podzimních barev i chutí si můžete vychutnat s našimi recepty na pečeného králíka na česneku s jablečným ragú a dýňovým pyré. Pro zahřátí při sychravém počasí se skvěle hodí krémová česneková polévka s pošírovaným vajíčkem. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.
Pečený králík na česneku, jablečné ragú a dýňové pyré
INGREDIENCE - KRÁLÍK:
- 1 králík (cca 1,2 kg), 30 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 0,5 l kuřecího vývaru, 1 palice česneku, 2 střední cibule, 3 lístky šalvěje, snítky tymiánu, rozmarýnu, dobromysli a majoránky, pepř a sůl
INGREDIENCE - JABLEČNÉ RAGÚ:
- 2 jablka, 120 g řapíkatého celeru, 30 g másla, 1 kávová lžička cukru, 1 čajová lžička červeného vinného octa, pepř a sůl
INGREDIENCE - DÝNOVÉ PYRÉ:
- 500 g dýně Hokkaido, 400 g brambor, 30 g másla, 1 lžíce smetany 31%, 100 ml plnotučného mléka, 3 lístky šalvěje, sůl
POSTUP:
V pánvi na másle s olivovým olejem zprudka opečeme omytého a naporcovaného králíka. Maso se nám zatáhne a získá lehce nazlátlou barvu.
Oloupeme z česneku jednu vrstvu a rozkrojíme ho příčně na polovic. V té samé pánvi restujeme do měkka, asi pět minut, nakrájenou cibuli na plátky společně s česnekem, řeznou stranou dolů. Cibuli s česnekem dáme do pekáče a přidáme omyté bylinky. Opečeného králíka osolíme a položíme nahoru do pekáče. Podlijeme kuřecím vývarem, zaklopíme poklicí a pečeme v troubě na 150 °C dvě hodiny. Pak odklopíme, králíka otočíme a teplotu zvýšíme na 180 °C. Pečeme do zlatova asi dvacet minut, pak znovu otočíme a dopečeme i z druhé strany cca dvacet minut. Během celého pečení kontrolujeme výpek. Kdyby se nám hodně odpařil, trochu králíka podlijeme vodou. Výpek, asi 100–150 ml, budeme potřebovat do jablečného ragú.
Dýni Hokkaido omyjeme, rozkrojíme na polovic a vydlabeme semínka. Aby bylo pyré hladké, musíme dýni oloupat. Do zapékací misky dáme velký list pečicího papíru, tak aby nám přečníval přes okraje. Nakrájíme dýni na větší kostky a společně s oloupanými a nakrájenými bramborami vložíme do zapékací misky. Přidáme lístky šalvěje, zlehka osolíme, přilijeme asi 100 ml vody, zabalíme dýni v pečicím papíru do balíčku a zavážeme provázkem. Pečeme v troubě společně s králíkem přibližně jednu hodinu (před koncem pečení králíka). Dýně a brambory nesmí být připálené, chceme je upéct do měkka.
Po upečení přendáme obsah balíčku do mísy a ušleháme společně s máslem, smetanou a ohřátým mlékem. Mléko při šlehání přiléváme postupně, pyré by mělo být hladké a nemělo by být příliš řídké. Podle chuti osolíme a promícháme. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme lžičku cukru, očištěný řapíkatý celer a jablka, vše nakrájené na kostičky. Restujeme asi tři minuty. Přilijeme výpek z králíka, zvýšíme teplotu a za stálého míchání tekutinu rychle zredukujeme, až je omáčka krémová. Přidáme jednu lžičku červeného vinného octa, zlehka osolíme a opepříme. Vše naservírujeme na talíře a můžeme podávat.
Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 3 840 (kcal), bílkoviny: 340 g, tuky: 181 g, sacharidy: 171 g, draslík: 7 001 mg, vápník: 663 mg, fosfor: 3 373 mg
Krémová česneková polévka s pošírovaným vejcem
INGREDIENCE:
- 400 g brambor, 2 střední cibule, 1 mrkev, 4 palice česneku, 1 l kuřecího vývaru, 60 ml bílého vinného octa, 100 ml smetany 31%, 4 vejce, 4 plátky francouzské bagety, 30 g másla, 2 lžíce olivového oleje, 1 snítka tymiánu, 1 lžička nasekané petrželky, sůl a pepř
POSTUP:
Česnek rozdělíme na stroužky, slupky necháme, jen odřízneme z jedné strany tvrdé konce. Stroužky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, zlehka pokapeme olivovým olejem a pečeme dvacet minut v troubě rozehřáté na 200 °C. Česnek se nesmí připálit, aby nám nezhořkl.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce, kde jsme si rozpustili máslo společně s jednou lžící olivového oleje. Když nám cibule zesklovatí, přidáme k ní mrkev nakrájenou na drobné kostičky. Restujeme za občasného míchání asi pět minut. Mrkev s cibulí by měla mít lehce nazlátlou barvu, ale nesmí se nám připálit.
Přidáme brambory pokrájené na kostičky, snítku tymiánu, osolíme a zalijeme vývarem, vše necháme probublávat asi 25 minut, dokud brambory nezměknou. Polévku odstavíme ze sporáku, vyjmeme snítky tymiánu a rozmixujeme ji do hladka. Přilijeme smetanu, promícháme, ještě pět minut provaříme a dochutíme dvěma lžičkami vinného octa, podle chuti dosolíme. Polévka by měla mít hustou, krémovou konzistenci. Plátky bagety lehce pokapeme olivovým olejem a opečeme je pod grilem do zlatova.
Do kastrůlku dáme jeden litr vody, 50 ml octa, osolíme a přivedeme těsně pod bod varu, voda by se měla jen lehce chvět, nesmí bublat. Ve vodě uděláme lžící malý vír a opatrně do něj z malé výšky vyklepneme vejce. Pomocí lžíce zabalíme bílek okolo žloutku, vaříme dvě až tři minuty, vejce vyndáme a postup zopakujeme se zbylými třemi vejci.
Nalijeme polévku do misek, navrch dáme plátek bagety a pošírované vejce, které lehce nařízneme. Ozdobíme nasekanou petrželkou a opepříme čerstvě mletým pepřem.
Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 2 134 (kcal), bílkoviny: 78 g, tuky: 117 g, sacharidy: 169 g, draslík: 4 735 mg, vápník: 727 mg, fosfor: 1 105 mg
Jablečný koláč
INGREDIENCE - TĚSTO:
- 100 g hladké mouky a 100 g polohrubé mouky
- hrubá mouka na vysypání formy
- 100 g másla, 1 žloutek,
- 40 ml studené vody, špetka soli
INGREDIENCE - NÁPLŇ:
- 10 jablek, 30 g másla, 30 g cukru, 1 lžíce meruňková zavařenina
POSTUP:
V míse promícháme mouku, špetku soli a uděláme uprostřed důlek. Do důlku vyklepneme žloutek, přidáme změklé máslo a pomocí vařečky směs spojíme. Přidáme postupně studenou vodu a vypracujeme vláčné těsto. Těsto dáme do uzavíratelné misky a necháme v lednici asi půl hodiny vychladit. Jablka oloupeme, rozkrojíme na polovinu a vydlabeme jádřince. Půlku jablek nakrájíme na malé kostičky, druhou polovinu na plátky.
Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, těsto rozválíme a vymačkáme do formy. Dno těsta propícháme na několika místech vidličkou. Na celé dno rozložíme nakrájená jablka na kostičky, na ně naskládáme přes sebe plátky jablek. Na vrch položíme nakrájené tenké plátky másla a rovnoměrně posypeme cukrem.
Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 30 až 40 minut, dokud nejsou jeho okraje lehce narůžovělé. Na posledních pár minut můžeme troubu přepnout na gril, aby nám cukr zkaramelizoval. Musíme však koláč hlídat, karamel se lehce připálí. Koláč vyjmeme z trouby, svaříme v kastrůlku meruňkovou zavařeninu se 100 ml vody, promícháme a směsí celý koláč potřeme.
Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 2 787 (kcal), bílkoviny: 32,1 g, tuky: 115,2 g, sacharidy: 370,4 g, draslík: 2 541,5 mg, vápník: 564,0 mg, fosfor: 1 252,3 mg
Upozornění
Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.