Recepty

Recept na pomazánku z červené řepy a další variace podzimních chutí

Nechte se unést variací podzimních chutí. Připravili jsme pro vás snadné recepty na pomazánku z červené řepy a těstoviny s dýňovou omáčkou a krůtím masem. Jablečné růžičky jsou výtečnou sladkou tečkou na závěr sychravého dne k šálku čaje. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě. 

Pomazánka z červené řepy

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 300 g červené řepy (2 menší kusy)
  • 1 lžička slunečnicového oleje
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého křenu
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 40 g majonézy
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 10 g dijonské hořčice

POSTUP:

Červenou řepu omyjeme od nečistot, potřeme slunečnicovým olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 1 hodinu do změknutí. Délka pečení závisí na velikosti řepy.  Upečenou červenou řepu necháme vychladnout, zbavíme slupky a najemno nastrouháme. Přidáme nastrouhaný křen, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, majonézu, měkký tvaroh, hořčici a umícháme pomazánku. Hotovou pomazánku můžeme nechat hodinu odležet v lednici, aby se chutě propojily.

Nutriční hodnoty na 1 porci – energie: 139 kcal, bílkoviny: 4 g, sacharidy: 9 g, tuky: 10 g, vláknina: 2 g, fosfor: 85 mg, draslík: 259 mg

Těstoviny s omáčkou z pečené dýně a krůtím masem

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 320 g syrových špaget
  • 600 g krůtích prsou
  • 400 g dýně Hokkaido
  • 100 g cibule
  • 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička řepkového oleje, 1 lžička citronové šťávy
  • 40 g smetany 31%
  • 80 g nízkotučného sýra Cottage 
  • 4 stroužky česneku, 5 lístků šalvěje, 3 malé snítky rozmarýnu, 4 malé snítky tymiánu, sůl a pepř

POSTUP:

Dýni přepůlíme, vyndáme vnitřní část se semeny, oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Na měsíčky nakrájíme také oloupanou cibuli. Dáme dýni s cibulí na plech vyložený pečicím papírem, přidáme neoloupané stroužky česneku, bylinky, vše zakápneme olivovým olejem a zlehka osolíme. Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C 20 až 30 minut – do změknutí. Česnek zbavíme slupek a pak vše umixujeme v mixéru na hladké pyré. 

Očištěné krůtí prso nakrájíme na kostky, zlehka osolíme, promícháme se lžičkou řepkového oleje a zprudka opékáme dvě minuty na pánvi, aby se maso zatáhlo. Pak podlijeme trochou vody a vaříme maso do změknutí, vodu necháme odpařit. 

K hotovému masu přidáme dýňové pyré, zakápneme smetanou, zlehka opepříme a vše promícháme. Do hotové omáčky dáme špagety uvařené na skus, opět promícháme a ihned servírujeme. Na talířích špagety s dýňovým pyré ozdobíme bylinkami, sýrem Cottage a posypeme čerstvě mletým pepřem.

Nutriční hodnoty na 1 porci – energie: 627 kcal, bílkoviny: 50 g, sacharidy: 69 g, tuky: 16 g, vláknina: 5 g, fosfor: 482 mg, draslík: 848 mg

Pečené jablečné růžičky

INGREDIENCE (8 PORCÍ):

  • 275 g listového těsta (rozváleného)
  • 3 červená jablka
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce skořice
  • 20 g másla
  • šťáva z jednoho citronu
  • moučkový cukr na posypání

POSTUP:

Jablka podélně překrojíme na půl, vydlabeme jádřince a nakrájíme je na velmi tenké půlměsíčky. Nakrájená jablka ihned dáme do misky s vodou a vymačkanou šťávou z citronu, aby nezhnědla. Necháme 5 minut odležet. Poté vodu slijeme, jablka naskládáme na plech a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C na 3 minuty, aby lehce změkla. 

Plech vyndáme a jablka necháme vychladnout. Pokud nemáme koupené listové těsto rozválené, vyválíme jej do obdélníku cca 30 × 40 cm. Vyválené těsto rozkrojíme na osm pruhů o délce 30 cm. Každý pruh listového těsta potřeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicí a zakápneme medem. Pak na horní polovinu každého pruhu naskládáme po délce jablečné půlměsíčky podélně tak, aby oblouček se slupkou směřoval nahoru, vršky obloučků přečnívaly přes okraj těsta a navzájem se překrývaly. Na jablka, do poloviny měsíčku, přeložíme spodní okraj těsta a zavineme od kraje těsto do růžičky. 

Jednotlivé růžičky vkládáme do formy na muffiny vymazané rozpuštěným máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 40 minut, dokud není těsto nazlátlé. Pak vyndáme růžičky z trouby, necháme zchladnout a pomocí jídelního nože je opatrně přendáme na talíř. Nakonec je zlehka posypeme moučkovým cukrem.

Nutriční hodnoty na 1 porci – energie: 175 kcal, bílkoviny: 2 g, sacharidy: 20 g, tuky: 10 g, vláknina: 1 g, fosfor: 25 mg, draslík: 59 mg

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedené recepty 
proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme