Recepty
Salát z pečené zeleniny a pstruh na medu aneb vaříme z podzimních surovin
Pestré tříchodové menu, které vás nadchne jednoduchou přípravou. Přichystali jsme jednoduchý recept na salát z pečené zeleniny, milovníkům ryb pstruha na zázvoru a pro mlsné jazýčky nepečený tvarohový dezert s borůvkami. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.
Salát z pečené zeleniny
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 200 g mrkve, 140 g kořenové petržele, 60 g řepy, 200 g dýně, 4 stroužky česneku, 40 g rukoly
- 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky (na posypání)
INGREDIENCE - ZÁLIVKA:
- 2 lžíce olivového oleje, 10 g fermentované hořčice, šťáva z půlky citronu, 5 g zázvoru, 10 g medu, pepř, sůl
POSTUP:
Mrkev, celer, petržel, dýni, česnek a řepu omyjeme, zbavíme slupky a nakrájíme na větší kousky. Zeleninu namočíme minimálně na dvě hodiny do vody, abychom snížili obsah draslíku. Řepu namáčíme zvlášť, pokud nechceme mít všechnu zeleninu obarvenou na červeno.
Po namáčení zeleninu necháme okapat a pak ji dáme do pekáče. Pekáč je lepší vyložit pečicím papírem, aby se zelenina během pečení nepřichytila ke dnu a stěnám. Zeleninu zlehka osolíme, přidáme olivový olej, promícháme a podlijeme 50 ml vody. Pečeme přiklopené poklicí v rozehřáté troubě na 200°C zhruba 40 minut, pak ještě asi 15 minut odklopené, aby se zelenina opekla a přebytečná voda odpařila.
Mezitím si připravíme zálivku na salát tak, že do misky dáme olivový olej, hořčici, citronovou šťávu, med a najemno nakrájený zázvor, promícháme do hladka a necháme odležet. Upečenou zeleninu přendáme do salátové mísy, promícháme se zálivkou a zlehka opepříme. Ozdobíme nasekanou listovou petrželkou a lístky rukoly.
Nutriční hodnoty na 1 porci: energie 131 kcal, bílkoviny 3 g, sacharidy 18 g, tuky 5 g, vláknina 5 g, fosfor 92 mg, draslík 568 mg
Pstruh na zázvoru s medem a petrželkou
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 4 čerství pstruzi (1 ks cca 300 g)
- 2 citrony
- 40 g máslo
- 10 g zázvor
- 10 g med
- 4 snítky hladkolisté petrželky
- sůl
POSTUP:
Vykuchané pstruhy omyjeme, osušíme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Kůži nařízneme na vrchní straně, pstruhy potřeme ze všech stran i zevnitř šťávou z jednoho citronu, ve které jsme rozmíchali med. Pak je zevnitř i zvenčí zlehka osolíme. Do břišní dutiny dáme na kolečka nakrájený citron, najemno pokrájený zázvor na tenké nudličky, hladkolistou petrželku a kousek
másla. Trochu nakrájeného zázvoru, plátek másla a citronu dáme i zvenčí na kůži.
Pstruhy pečeme přibližně 30 minut v troubě rozpálené na 200°C, délku pečení upravíme podle jejich velikosti. Upečené pstruhy dáme na talíř, přelijeme vypečenou šťávou a posypeme nasekanou petrželkou.
Nutriční hodnoty na 1 porci: energie 485 kcal, bílkoviny 47 g, sacharidy 3 g, tuky 32 g, vláknina 0,1 g, fosfor 494 mg, draslík 863 mg
Nepečený tvarohový dezert s borůvkami
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 400 g měkkého tvarohu
- 200 g smetany 31%
- 20 g vanilkového cukru
- 40 g cukru krupice
- 200 g mražených borůvek
- 1 lžička (5 g) kukuřičného škrobu
- hrst kanadských borůvek na ozdobu
POSTUP:
V míse ušleháme vychlazenou smetanu s vanilkovým cukrem a polovinou (20 g) cukru krupice. Když je smetana vyšlehaná, pomalu
do ní zašleháme vychlazený tvaroh. Krém dáme odpočinout do lednice.
V malém hrnci promícháme mražené borůvky s cukrem a za občasného míchání na mírném plamenu necháme zhruba 5 minut probublávat. Přimícháme lžičku kukuřičného škrobu, za stálého míchání provaříme minutu až dvě. Hrnec odstavíme ze sporáku a necháme borůvkový rozvar vychladnout, občas lžící promícháme.
Tvarohový krém pomocí cukrářského sáčku se špičkou naplníme do sklenic, jednotlivé vrstvy střídáme s borůvkovým rozvarem. Můžeme ozdobit čerstvými borůvkami. Dezert podáváme ihned nebo vychlazený z lednice.
Nutriční hodnoty na 1 porci: energie 331 kcal, bílkoviny 18 g, sacharidy 28 g, tuky 16 g, vláknina 1 g, fosfor 209 mg, draslík 189 mg
Upozornění
Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.