Recepty

Sladké i slané recepty z domácího listového těsta

Příprava pokrmů z listového těsta nebyla nikdy jednodušší, nežli teď. Vyzkoušejte si rychlé a hlavně domácí listové těsto a připravte z něho svým blízkým slaný šunkový koláč s rajčaty a cuketou nebo skvělý jablečný koláč. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě. 

Poctivé domácí listové těsto

INGREDIENCE:

  • 250 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g ledové vody
  • sůl

Do těsta si můžete přidat dle vlastního výběru sušené bylinky (například kopřivu). Těsto pak získá krásnou vůni, a zajímavý vzor. Pokrm pak bude lákavější i pro oko. 

POSTUP:

Do mísy dáme hladkou mouku, špetku soli a přidáme na malé kostky nakrájené vychlazené máslo. Rychle rozžmolkujeme máslo v mouce, jako bychom dělali drobenku. Stačí pár minut, aby máslo nezměklo. Nesmíme ho rozmělnit úplně, díky drobným zrnkům másla bude těsto po upečení tzv. listovat. Ke směsi postupně přiléváme ledovou vodu, zlehka pomocí prstů zapracujeme do mouky, ale nehněteme. 

Shrneme těsto do koule, dáme do lednice a necháme půl hodiny vychladit. Na pomoučeném válu těsto rozválíme na obdélník zhruba o velikosti plechu. Naznačíme si třetiny a kratší strany přehneme přes sebe tak, aby vznikly tři vrstvy. Pak přes sebe stejným způsobem přehneme konce z opačné strany. Balíček zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici půl hodiny odpočinout. Pak opět rozvalíme, stejným způsobem překládáme a opět dáme zabalené odpočinout do lednice. Tento postup zopakujeme celkem čtyřikrát. 

Hotové listové těsto důkladně zabalte a nechte odležet v lednici ideálně do druhého dne. V lednici vydrží několik dní, pokud vše nevyužijete na jedno pečení, můžete si ho zamrazit na později.

Nutriční hodnoty: energie: 2762 kcal, bílkoviny: 30 g, sacharidy: 184 g, tuky: 210 g, vláknina: 8 g, fosfor: 355 mg, draslík: 383 mg

Šunkový slaný koláč s rajčaty a cuketou

INGREDIENCE (6 KOLÁČŮ):

  • 290 g listového těsta
  • 90 g šunky (min. 80 % masa se sníženým obsahem soli)
  • 1 vejce
  • 100 g nízkotučného krémového sýra (Lučina linie)
  • 60 g rajčat
  • 60 g cuket
  • hrst bazalky, špetka muškátového oříšku, pepř, sůl, olivový olej na pokapání

POSTUP:

Na lehce pomoučeném vále si rozválíme těsto na obdélník, o trochu větší, než papír A4 (210×297mm). Ořízneme okraje a nařežeme na šest čtvercových dílů. Dílky těsta přesuneme na plech vyložený pečicím papírem či podložkou. 

Nejdříve si ušleháme vejce, polovinu odlijeme do druhé misky, přidáme krémový sýr, muškátový oříšek, zlehka osolíme a opepříme. Zbylým vejcem potřeme okraje každého dílku. Krémovou směs naneseme na koláčky, ozdobíme šunkou, plátky rajčete a cuketou. Zeleninu pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a ozdobíme bazalkou. Pečeme v troubě 30-35 minut předehřáté na 190 °C.

Najemno nakrájenou čerstvou bazalku můžete přimíchat do krémové směsi nebo naopak posypat koláče až po upečení.

Nutriční hodnoty (1 koláč): energie: 306 kcal, bílkoviny: 8 g, sacharidy: 17 g, tuky: 23 g, vláknina: 1 g, fosfor: 103 mg, draslík: 171 mg

Jablečný koláč s citrónovou šťávou

INGREDIENCE (8 PORCÍ):

  • 290 g listového těsta
  • 250 g jablek (červené a zelené)
  • šťáva z jednoho citronu
  • 10 g cukru
  • 40 g smetany 31%
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce, 10 g másla, 5 g medu (na potření) a moučkový cukr na posypání okrajů

POSTUP:

Jablka rozkrojíme na čtvrtiny, zbavíme jádřinců a vložíme do vody s citrónovou šťávou. Na lehce pomoučeném vále si rozválíme těsto na obdélník, o trochu větší než papír formátu A4, ořízneme okraje a položíme na plech vyložený pečicím papírem. 

Ušleháme vejce a rozdělíme do dvou misek, použijeme je do náplně i na potření okrajů těsta. Na náplň v misce ušleháme polovinu vejce, tvaroh a smetanu. Připravenou náplň natřeme na rozválené listové těsto, okraje necháme volné. Jablka necháme okapat, pak je vyskládáme na tvarohovou náplň. 

Okraje potřeme vejcem, přeložíme na náplň s jablky a opět potřeme vejcem. Nakonec ještě potřeme jablka rozpuštěným máslem s medem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C zhruba 30 až 40 minut, dokud nejsou okraje zlaté a jablka měkká. Pokud nám zbylo rozšlehané vejce i med s máslem, zopakujeme potírání zhruba v půlce pečení.

Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 319 kcal, bílkoviny: 5 g, sacharidy: 23 g, tuky: 23 g, vláknina: 2 g, fosfor: 75 mg, draslík: 106 mg

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme