Recepty

Steak z květové špičky, cuketový salát a domácí levandulový dezert

Přebývá vám cuketa ze zahrádky a nevíte co s ní? Připravte si domácí cuketový salát s koprem a bílým jogurtem. Masožravci ocení steak z květové špičky s letním bramborovým salátem a skvělou tečkou na závěr letního dne je recept na levandulovo-malinové semifreddo. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.

Lehký cuketový salát

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 2 mladé cukety
  • 1 malý bílý jogurt
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce nasekaných lístků máty
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

POSTUP:

Cukety omyjeme a nakrájíme podélně na tenké nudličky, julienne. Můžeme použít speciální škrabku, se kterou to půjde mnohem rychleji. V misce prošleháme olivový olej s citronovou šťávou a na nakrájenou cuketu přilijeme emulzi. Přidáme třetinu nasekaných bylinek, zlehka opepříme, osolíme a vše promícháme. Alespoň na 30 minut dáme do lednice vychladit. Salát rozdělíme na misky, ozdobíme lžící jogurtu, posypeme nasekanými bylinkami a můžeme servírovat.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 1176 kcal, bílkoviny: 18 g, tuky: 105 g, sacharidy: 63 g, draslík: 1816 mg, vápník: 376 mg, fosfor: 212 mg.

Steak z květové špičky s letním bramborovým salátem

INGREDIENCE - HOVĚZÍ (4 PORCE):

  • 800 g hovězí květové špičky, snítka mateřídoušky, 10 lístků šalvěje, 2 lžíce olivového oleje, pepř a sůl

INGREDIENCE - SALÁT:

  • 500 g raných brambor, 1 červená cibule, 4 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce nasekaného kopru, 2 lžíce nasekané pažitky, 2 lžíce olivového oleje, pepř a sůl

POSTUP:

Brambory očistíme, slupky okrájíme a namočíme je na dvě hodiny do studené vody. Louhováním ve vodě se sníží obsah draslíku. Vodu vyměníme za čistou, osolíme a brambory uvaříme. Musí zůstat tuhé, aby se v salátu nerozpadly. Vychladlé brambory nakrájíme na větší kostky, přidáme cibuli pokrájenou na nudličky a nasekané bylinky. V misce prošleháme zakysanou smetanu, olivový olej a citronovou šťávu. Zálivku nalijeme na brambory, osolíme, opepříme a vše promícháme. 

Maso vyndáme z lednice, potřeme olivovým olejem a posypeme nasekanými bylinkami. Maso musí mít před tepelnou úpravou pokojovou teplotu, aby nedostalo šok a nevytekla nám z něj všechna šťáva. Ideální výška steaku je dva až tři cm, aby maso zůstalo šťavnaté. Steaky osolíme a opepříme z obou stran. Grilovací pánev rozpálíme a zprudka na ní maso opečeme, z každé strany necelé dvě minuty. 

Steaky z pánve přendáme do pekáčku a pečeme v rozpálené troubě na 200 °C pět až osm minut, podle toho, jak je chceme mít propečené. Maso servírujeme společně s bramborovým salátem. Salát můžeme ještě dozdobit plátky červené cibule a nasekanými bylinkami.

Nutriční hodnoty na 1 porci:
Salát: energie: 1 562 kcal, bílkoviny: 21 g, tuky: 118 g, sacharidy: 125 g, draslík: 3 434 mg, vápník: 591 mg, fosfor: 476 mg
Steak: energie: 1 615 kcal, bílkoviny: 61 g, tuky: 119 g, sacharidy: 92 g, draslík: 1 374 mg, vápník: 231 mg, fosfor: 492 mg

Levandulovo-malinové Semifreddo

INGREDIENCE:

  • 400 g malin
  • 400 g smetany ke šlehání 31%
  • 60 cukru
  • 3 vejce a špetka soli
  • 1 lžíce sušených kvítků levandule
  • máta na ozdobu

POSTUP: 

Do hladka rozmixujeme 300 g malin s jednou lžící smetany a cukru. Zbytek malin si schováme na později. Oddělíme bílky od žloutků a z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem ve velké míse. Ke žloutkům s cukrem přidáme ušlehanou smetanu a lžičku kvítků levandule utlučených v hmoždíři na prášek. Promícháme a nakonec jemně vmícháme i sníh z bílků. Pečící papír zmuchláme do kuličky a propláchneme ve vodě. Papír změkne a jednoduše s ním vyložíme formu na terinu. Do formy nalijeme polovinu smetanového krému, pak vrstvu rozmixovaných malin a nahoru opatrně opět smetanovou vrstvu. Ozdobíme malinami, posypeme kvítky levandule a dáme na šest hodin do mrazáku. Semifreddo nakrájíme na plátky, dáme na talíř, ozdobíme čerstvými malinami a lístky máty.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 458 kcal, bílkoviny: 12 g, tuky: 37 g, sacharidy: 30 g, draslík: 340 mg, vápník: 91 mg, fosfor: 187 mg

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme