Recepty

Středomořská kuchyně na vašem talíři

Středomořská kuchyně je založená na čerstvých ingrediencí, jednoduchosti, sezoních potravinách a olivovém oleji. Její variace si s lehkostí připravíte i vy. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě. 

Jarní pilaf s chřestem a hráškem

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 6300 g rýže
  • 600 g kuřecího vývaru
  • 120 g zeleného chřestu
  • 120 g cukrového hrášku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • hrstka řeřichy
  • pepř, sůl

POSTUP:

Na lžíci olivového oleje na mírném plamenu opečeme propláchnutou rýži zhruba 5 minut. Zalijeme studeným kuřecím vývarem, lehce osolíme, promícháme a necháme pod poklicí pomalu vařit. Vaříme 12–15 minut, v půlce vaření promícháme. Pokud se vývar rychle vyvaří a rýže se začne přichytávat, přidejte trochu vody.

Chřest omyjeme, očistíme, odkrojíme tuhé konce a povaříme jej v horké vodě pár minut. Špičky chřestu necháme nad vodou, vařením ve vodě by příliš změkly. Když je chřest uvařen na skus, zchladíme jej ve studené vodě, aby neztratil barvu. Chřest nakrájíme na menší kousky a dáme stranou. Cukrový hrášek, můžeme použít i mražený, jen rychle spaříme v horké vodě a také jej ihned zchladíme ve studené vodě, aby zůstal svěže zelený. Chřest s hráškem promícháme s uvařenou rýží, zlehka opepříme a dosolíme. Pilaf před servírováním posypeme řeřichou.

Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 364 kcal, bílkoviny: 9 g, sacharidy: 68 g, tuky: 5 g, vláknina: 5 g, fosfor: 292 mg, draslík: 683 mg

Jehněčí špízy

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 800 g namletého jehněčího ořezu
  • 1 jarní cibulka a  2 stroužky česneku
  • 1 lžička nasekané petrželky
  • 1 lžička čerstvé máty
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • slunečnicový olej
  • pepř a sůl

POSTUP:

Do mísy dáme mleté jehněčí maso, přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku, bylinky, prolisovaný česnek a lžičku citronové kůry. Masovou směs osolíme, opepříme a všechny ingredience do masa pořádně zapracujeme. Čím déle maso hnětete, tím lépe drží špízy pohromadě. Směs rozdělíme na dvanáct dílů, ruce si namočíme a umačkáme maso pevně na špejle. Plech vyložíme pečicím papírem, potřeme zlehka slunečnicovým olejem a troubu si předehřejeme na 190 °C. Jehněčí špízy pečeme v troubě 20-25 minut.

TIP: Pokud nemáte v oblibě jehněčí, můžete použít mleté hovězí maso, špízy z něj budou také výborné. Pokud chceme špízy péct na grilu, je dobré si špejle nejdříve namočit do studené vody.
 

Na talíři pokapeme špízy šťávou z citronu a posypeme bylinkami. Pokud nemáte v oblibě jehněčí, můžete použít mleté hovězí maso, špízy z něj budou také výborné. Pokud chceme špízy péct na grilu, je dobré si špejle nejdříve namočit do studené vody.

Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 421 kcal, bílkoviny: 35 g, sacharidy: 1 g, tuky: 26 g, vláknina: 0,1 g, fosfor: 377 mg, draslík: 660 mg

Květinové sušenky

INGREDIENCE – TĚSTO:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 1 vejce a špetka soli
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžičky přírodní růžové vody

INGREDIENCE – POLEVA A ZDOBENÍ:

  • 80 g moučkového cukru
  • 1 lžíce 31% smetany
  • 3 čajové lžičky růžové vody
  • sušené květy měsíčku, růže, heřmánku, slézu a divizny

POSTUP:

Do mísy nejdříve prosejeme hladkou mouku, moučkový cukr, sůl a vše důkladně promísíme. Přidáme vychlazené máslo, vejce, přírodní růžovou vodu a rychle vypracujeme těsto. Nejdříve těsto připomíná drobenku, po chvilce se vše spojí, vznikne hladké a jemné těsto. Těsto vložíme do krabičky a necháme v lednici odpočinout, ideálně do druhého dne. Těsto si z lednice vyndáme půl hodiny předem a necháme lehce změknout na lince, aby šlo dobře vyválet. Ideální je máslové těsto vyválet mezi dvěma listy pečicího papíru zhruba na tloušťku 3 mm. Do těsta se nepřidává zbytečně mouka navíc a nelepí se na váleček ani na podložku. Z těsta vykrájíme sušenky a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C zhruba 8–12 minut do růžova.

TIP: Přírodní růžová voda se vyrábí parní destilací okvětních lístků, při které se odděluje esenciální olej a voda. Růžovou vodu lze v receptu nahradit pomerančovou či naředěnou citronovou šťávou.

V misce ušleháme moučkový cukr, smetanu a růžovou vodu na polevu. Polevou potíráme vychladlé sušenky, odložíme je na mřížku a ihned každou sušenku posypeme sušenými květy. Necháme polevu zaschnout a můžeme podávat. Na sušenky lze použít i čerstvé květy z přírody, výborné jsou kvítky fialek, jabloní, sedmikrásek, bezu či růže. Květy sbírejte pouze na místech, o kterých víte, že nejsou chemicky ošetřené.

Nutriční hodnoty na 1 porci (5 ks): energie: 168 kcal, bílkoviny: 2 g, sacharidy: 22 g, tuky: 8 g, vláknina: 1 g, fosfor: 29 mg, draslík: 29 mg

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme