Recepty
Vánoce s kouskem Švédska - perníčky Pepparkakor, masové koule a více
Zajímá vás, jaká jídla servírují na vánočních tabulích ve Švédsku? Inspirujte se letos o svátečních dnech i vy. V nabídce jsou domácí masové koule, salát z červené řepy s jablky nebo perníčky Pepparkakor. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.
Perníčky Pepparkakor
INGREDIENCE:
- 170 g cukru
- 170 g medu
- 170 g másla
- 540 g hladké mouky
- 1 vejce
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička mletého kardamomu a špetka soli
POSTUP:
V míse si ušleháme máslo s cukrem, medem a vejcem. K medové směsi přidáme mouku se špetkou soli a kořením. Vypracujeme hladké těsto a poté ho vložíme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici odležet do druhého dne.
Druhý den si vychlazené těsto nožem rozdělíme na čtyři části. Pracujeme vždy s jednou částí a zbytek necháme v lednici, aby těsto příliš nezměklo. První část těsta si na lehce pomoučeném pečicím papíře rozválíme na plát o tloušťce 3 mm. Díky pečicímu papíru stačí podsypat opravdu jen málo, těsto se nám nebude lepit a nedostane se nám do něj tolik mouky navíc.
Z vyváleného plátu těsta vykrajujeme požadované tvary. Pokud chceme část perníčků použít jako dekoraci na stromeček, musíme do nich před pečením udělat dírku, abychom k nim mohli později připevnit stuhu.
Vykrájené těsto vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Perníčky pečeme v rozpálené troubě na 190 °C 8–12 minut dozlatova. Z odkrojků vytvarujeme kouli a dáme ji k ostatnímu těstu do lednice. Vezmeme si další vychlazenou část těsta a postup zopakujeme, dokud nezpracujeme všechno těsto. Díky tomu, že pracujeme jen s dobře vychlazeným těstem, budou mít perníčky ostré tvary.
Upečené a vychladlé perníčky dáme do uzavíratelné nádoby či sklenice. Po upečení jsou perníčky křupavé, po dvou týdnech lehce změknou.
Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 2 379 kcal, bílkoviny: 177 g, tuky: 152 g, sacharidy: 56 g, draslík: 5 484 mg, vápník: 675 mg, fosfor: 1 974 mg
Masové koule Köttbullar
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 300 g mletého libového vepřového
- 300 g mletého libového hovězího
- 1 cibule
- 50 g smetany 31%
- 20 g strouhanky
- 1 vejce
- 5 g másla
- 2 lžičky mletého nového koření, 1 lžička skořice, ½ lžičky hřebíčku, pepř a sůl
- hladká mouka na obalení a slunečnicový olej na smažení
POSTUP:
Červenou cibuli si oloupeme, nakrájíme najemno a rozdělíme ji na dvě části. Na pánvi si rozpustíme máslo a polovinu nakrájené cibule na něm necháme zesklovatět. Až bude cibule hotová, necháme ji zchladnout.
Do mísy dáme mleté maso, cibuli čerstvou i upravenou na másle, smetanu, strouhanku a koření. Směs opepříme, osolíme a důkladně promícháme. Navlhčíme si ruce, aby se nám masová směs na ně nelepila, a tvarujeme kuličky, které odkládáme na talíř posypaný hladkou moukou. Masové koule v mouce ze všech stran obalíme.
V nepřilnavé pánvi si na mírném plameni rozpálíme slunečnicový olej. Až bude olej dostatečně rozpálený, vložíme do něj masové kuličky a opékáme je 10–15 minut. V průběhu smažení je několikrát otočíme, aby se rovnoměrně opekly ze všech stran.
Opečené masové kuličky vyndáme z pánve nejdříve na talíř vyložený papírovou utěrkou, abychom odsáli přebytečný tuk. Poté je přendáme do mísy, lehce posypeme petrželkou a můžeme podávat.
Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 1 053 kcal, bílkoviny: 34 g, tuky: 38 g, sacharidy: 137 g, draslík: 1 017 mg, vápník: 272 mg, fosfor: 246 mg
Rödbetsallad - Salát z červené řepy s jablkem
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 500 g červené řepy
- 100 g zeleného jablka
- 150 g bílého smetanového jogurtu
- 50 g červené cibule
- 50 g majonézy
- sůl a pepř
POSTUP:
Řepu omyjeme, vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme vodu k varu. Vaříme hodinu až dvě, dokud řepa nezměkne. Vodu slijeme a řepu propláchneme studenou vodou. Půjde pak lépe oloupat. Vychladlou, osušenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupeme si cibuli i jablko a nakrájíme je najemno. Vše dáme do mísy, přidáme jogurt s majonézou, zlehka opepříme a osolíme. Salát důkladně promícháme a necháme ho v lednici odpočinout minimálně šest hodin, lepší je však ho nechat uležet přes noc do dalšího dne, aby se všechny chutě krásně propojily. Vychlazený salát podáváme k masu, můžeme jej ozdobit nasekanou petrželkou.
Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 3 734 kcal, bílkoviny: 34 g, tuky: 196 g, sacharidy: 446 g, draslík: 1 902 mg, vápník: 249 mg, fosfor: 955 mg
Upozornění
Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.